Miljøministeriet: Ændret planlov i høring

15/10/10 2:10

Nick Allentoft

Udvidede muligheder for at planlægge i yderområderne skal styrke initiativ og virkelyst – og dermed fremme balancen i Danmark. Det er hovedsigtet med det lovforslag til ændring af planloven, som miljøminister Karen Ellemann i dag sender i høring:

- Det er et stort ønske i kommuner i yderområderne, at de får mere fleksible muligheder for at planlægge. De vil gerne i højere grad kunne skræddersy løsninger til det enkelte lokalsamfund. De muligheder får de nu, samtidig med at vi fastholder, at de nye muligheder ikke må ske på bekostning af natur og landskab. Vi ønsker stadig afvekslende landskaber - med tydelig forskel på byer og det åbne land – og med uberørte kyststrækninger, siger miljøminister Karen Ellemann (V).

Ændringerne af planloven vil gøre det lettere for 29 yderkommuner:

1. at opføre nye boliger ved landsbyer
2. at give virksomheder i tidligere landbrugsbygninger tilladelse til at udvide
3. at etablere butikker uden for bymidter
4. at planlægge i kystnærhedszonen

De nye regler ændrer ikke på beskyttelsen af værdifuld natur og landskaber, og der ændres ikke på beskyttelsesniveauet inden for strandbeskyttelseslinjen og i klitfredningsarealer.

Derudover foreslår ministeren en lempelse af planloven, der vil give alle kommuner, undtagen hovedstadsområdet og de fire ø-kommuner, ret til at planlægge for store udvalgsvarebutikker. Store udvalgsvarebutikker er f.eks. butikker med elartikler, babyudstyr og sportsudstyr, når de er på mere end 2.000 m2. Kommunerne vil hvert fjerde år kunne planlægge for én butik over 2.000 m2 i bymidten i én af kommunens byer med over 3.000 indbyggere. I dag er det kun tilladt i byer med over 40.000 indbyggere.

Det gives også mulighed for at planlægge for større butiksarealer uden for bymidten i kommuner, hvor ingen by har flere end 20.000 indbyggere, men hvor kommunen har usædvanligt mange besøgende, f.eks. på grund af en stor turistattraktion.

Se lovforslaget og eksempler på mulighederne i forslaget til ny planlov på www.blst.dk

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.