Miljøministreriet: Tre nye fyrtårne for naturen

15/11/2010 14:52

Nick Allentoft

Naturelskere, børnefamilier og turister kan se frem til tre nye natur-udflugtsmål, når Farvandsvæsenet i dag overdrager Nr. Lyngvig Fyr ved Hvide Sande, Lodbjerg Fyr i Thy samt Hyllekrog Fyr på Lolland til Skov- og Naturstyrelsen. De tre fyrtårne vil blive indrettet til naturformidling i tæt samarbejde med de lokale kommuner og andre interessenter.

Overdragelsen er blevet mulig, fordi fyrene er automatiseret. Farvandsvæsnet bruger derfor kun lanternehuset i toppen af tårnene. Der vil altså fortsat være ”lys” i toppen af fyrtårnene. De øvrige bygninger i tilknytning til fyrtårnene skal efter styrelsens overtagelse bruges til formidling af natur og kulturhistorie. Der vil stadig være mulighed for at komme op i Lodbjerg Fyr og Nr. Lyngvig Fyr, men de andre bygninger, der tidligere husede fyrtårnenes personale, vil blive indrettet til naturformidling. Hyllekrog fyrtårn, som er et afviklet fyr, vil blive sat i stand og indrettet til observationer af fugle, sæler og andet dyreliv i farvandet syd for Lolland.

- Fyrtårne er oplagte besøgsmål, fordi man fra toppen kan se milevidt og få et anderledes overblik over naturen. Miljøministeriet har for nylig også overtaget Røsnæs Fyr, Stevns Fyr og Sletterhage Fyr. Ved alle fyrtårne vil vi etablere udstillinger og naturundervisning. Når fyrtårnene nu kan bruges mere målrettet i naturformidlingen, regner vi med at fordoble besøgstallene, siger miljøminister Karen Ellemann (V).

Overdragelsen er aftalt mellem Forsvarsministeriet og Miljøministeriet - som henholdsvis Farvandsvæsenet og Skov- og Naturstyrelsen hører under - og er en del af regeringens vision om at give befolkningen flere muligheder for naturoplevelser.

- Lodbjerg Fyr er beliggende i den sydlige del af Nationalpark Thy, og vi er sammen med Thisted Kommune og bestyrelsen for Nationalpark Thy selvfølgelig opmærksomme på muligheden for at udnytte fyret som udgangspunkt for friluftslivet i Nationalpark Thy. Det arbejde kan gå i gang nu, siger miljøminister Karen Ellemann.
 

Mest Læste

Annonce