Mistroisk system krænker os

15/11/2011 14:47

Nick Allentoft

Veteraner, der ønsker erstatning for psykiske krigslidelser, mødes med mistro, siger soldaterforening.

Hjemvendte soldater med krigstraumer møder lidt for ofte et mistroisk og firkantet system, der skal anerkende deres lidelser som psykiske arbejdsskader og udbetale erstatningspenge.
Og veteranerne oplever det som "dybt krænkende" og "utroligt frustrerende", at der stilles så mange spørgsmål til deres historier.
Det fortæller Flemming Vinther, formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening.
- Det er klart, at man ikke bare skal kunne møde op og sige, at man er veteran, og så får man udleveret en pose penge. Men vi oplever en stor entusiasme for at efterprøve soldaternes udsagn.
- Det kan være meget svært for soldaterne at løfte bevisbyrden. Det bliver oplevet som dybt krænkende, at der bliver sat så store spørgsmålstegn ved deres troværdighed, siger Flemming Vinther.
Han anslår, at to-tre procent af soldaterne, som vender hjem fra internationale missioner, udvikler posttraumatisk stress-syndrom (PTSD).
Diagnosen vurderes som en psykisk arbejdsskade og kan give økonomisk kompensation.
Konstabel- og Korporalforeningen efterlyser større åbenhed og mere fleksibilitet fra Arbejdsskadestyrelsen, som tager sig af denne type sager.
- Vi har selvfølgelig forståelse for, at der også skal være nogle regler, der gælder for soldater. Men man skal forstå det i den kontekst, som de har været ude for. Især når det gælder missioner, der ligger år tilbage, siger Flemming Vinther.
- De mødes med en stribe spørgsmål: Er du sikker på, at du er så syg? Er du nu sikker på, at der skete det, som du siger? Du skal finde vidner, og nu skal du gøre ditten, og nu skal de gøre datten. Det oplever de som stærkt krænkende, tilføjer han.
I en konkret sag har forsvaret besluttet at give en psykisk syg veteran kompensation for krigstraumer, selvom både Arbejdsskadestyrelsen og Ankestyrelsen har sagt nej.

Mest Læste

Annonce