Ni kommuner bliver frikommuner

07/4/11 7:17

Nick Allentoft

Ni kommuner slipper for snærende regler og statskontrol og kan nu selv bestemme i nye frikommuner. De udvalgte er: Fredensborg, Fredericia, Gentofte/Gladsaxe, Odense, Odsherred, Vejle, Vesthimmerland og Viborg. Se alle 20 ansøgninger her

Indenrigsministeriet har besluttet, at hele ni kommuner skal være frikommuner.
Oprindelig var antallet kun fem, men der var så mange gode ansøgninger, at indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) har udvidet antallet.
Han glæder sig nu til at se ni ubureaukratiske og ambitiøse kommuner vise, hvad frit kommunalt selvstyre kan udrette.
- Vi har oven i købet valgt at udvide antallet af frikommuner, fordi der var så mange gode ansøgninger i bunken. Faktisk endnu flere, men vi sætter grænsen ved de ni frikommuner, siger Bertel Haarder.
De ni frikommuner, som er valgt som deltagere i forsøget, der løber fra 2012 og fire år frem, er Fredensborg, Fredericia, Gentofte/Gladsaxe, Odense, Odsherred, Vejle, Vesthimmerland og Viborg.
Især folkeskolen og beskæftigelsesområdet er populære emner for kommunerne, som de alle ni ønsker at eksperimentere med.
På folkeskoleområdet vil Fredensborg Kommune lave forsøg med tematiske linjer i udskoling og en mere fleksibel tilrettelæggelse af undervisningen med fagblokke og holddannelse.
I Vejle og Vesthimmerland ønsker de frihed til at ændre stive regler på beskæftigelsesområdet. I stedet for kravet om samtaler hver tredje måned vil de i stedet måle, hvor mange ledige der kommer i arbejde.

Læs også pressemeddelelse fra ministeriet


Frikommunerne skal nu uddybe deres idéer til forsøg i ansøgninger.
Udvælgelsen er ikke det samme som en godkendelse her og nu af de forsøg, som de ni kommuner har skitseret i deres ansøgninger.
Håbet fra Bertel Haarder er, at frikommunerne vil inspirere hinanden.
- Jeg opfordrer frikommunerne til at overveje yderligere forsøg. Forsøg, som én kommune får tilladelse til, vil de øvrige frikommuner også automatisk få ja til, siger han.
21 kommuner ud af 98 har søgt om status som frikommune. Flere borgmestre har kritiseret, at projektet i sig selv er bureaukratisk.
/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.