Offentlige chefer: Vores høje løn er fair

26/9/11 7:09

Nick Allentoft

Offentlige cheflønninger er rimelige, mener formanden i offentlige chefer bestyrelse i Djøf.

Hvis kommunerne vil have de bedste topchefer, skal de holde nallerne fra deres lønninger. De offentlige cheflønninger skal nemlig kunne måle sig med lønningerne i det private erhverv, lyder det fra Per Hansen, formand i Offentlige Chefer i Djøfs bestyrelse.
Hans reaktion kommer efter, at både en arbejdsmarkedsforsker og fagforbundet FOAs formand i Politiken søndag retter skarp kritik mod offentlige chefers lønstigninger.
Ifølge FOAs beregninger er lønnen for for eksempel en kommunaldirektør steget med 126 procent siden 2000, hvorimod en pædagogs eller sosuassistents er steget med 40 procent.
Men det er helt ok, mener formanden.
- Hvis den offentlige sektor skal kunne tiltrække og fastholde dygtige chefer, bliver de offentlige arbejdsgivere nødt til at betale en fair løn, siger Per Hansen og henviser til lønkommissionens tal på, at private cheflønninger generelt er højere end offentlige.
Desuden er der nogle helt særlige vilkår for offentlige chefer, der gør beløbet på deres lønsedler rimelige, forklarer han.
- Mange chefer bliver ansat på vilkår, hvor kontrakten udløber efter fem eller seks år, og det koster naturligvis ekstra, når der ikke er tale om en varig stilling, lyder det.
Samtidig står det offentlige over for nogle store ændringer. Det vil give større udfordringer og det skal lønnen afspejle, mener også de offentlige chefers næstformand, Jørgen Lougart.
- At få en fusion til at lykkes, at få forskellige medarbejdergrupper fra forskellige tidligere områder til at arbejde sammen. Det er noget, der kræver ekstra energi og ekstra evner, siger han.
Men det argument køber Henning Jørgensen, professor i offentlig forvaltning ved Aalborg Universitet, ikke. Han betegner de offentlige lønstigninger som griske og unødvendige.
- Ledere og visse økonomers begrundelse er, at vi skal kunne konkurrere med det private, og det er jo fuldstændig fjollet, siger han og fortsætter:
- For hvis du kun er motiveret for at få en høj løn, skal du ikke gå ind i den offentlige sektor, så skal du blive bankdirektør i den private sektor.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.