Politikeren Erling Olsen er død

27/6/11 6:21

Nick Allentoft

Den tidligere formand for Folketinget, Socialdemokraten Erling Olsen er død mandag. Han blev 84 år.

Socialdemokraten Erling Olsen er død mandag. Den tidligere justitsminister og formand for Folketinget blev 84 år gammel.
Han sad i Folketinget i over 27 år ad flere omgange og forlod endegyldigt Christiansborg efter valget i 1998.
Den økonomiuddannede politiker nåede både at bestride posten som boligminister og justitsminister og fra 1994 til 1998 at være formand for Folketinget.
Erling Olsen blev boligminister i 1978 i Anker Jørgensens regering, indtil den trådte tilbage i 1982.
I 1993 hentede tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) Erling Olsen ind som justitsminister, mens han året efter satte sig i Folketingets formandsstol.
Som formand blev han kendt for at gennemføre den såkaldte Olsen-planen, som skulle styrke Folketinget over for regeringen.
Erling Olsen var en flittig og faglig dygtig politiker, og han skabte respekt ved at have egne standpunkter, skriver Folketingets formand Thor Pedersen (V) i sit mindeord.
- Har man det, får man fjender. Jeg har mange, men jeg er ikke bange for dem, sagde han selv.
Erling Olsen gik under kælenavnet "uglen," som han svarede, da han en gang blev spurgt, om han var en due eller en høg. Og det svar hang ved.
- Uglen kan jo se i mørke, lød Erling Olsens ræsonnement for navnet, der dog også kan knyttes til hans akademiske cv.
Erling Olsen opnåede nemlig også en større akademisk karriere. I 1970 blev han udpeget som den første rektor på Roskilde Universitetscenter (RUC), men tabte ved rektorvalget tre år senere.
For Erling Olsen var det en personlig skuffelse, da han erkendte, at han var en upopulær rektor blandt de studerende. Han så sine idéer om medbestemmelse gennemført, men hans tanker om uddannelsernes indhold og kompetence fejet til side.
I 2010 blev han udnævnt til æresdoktor på RUC med titlen Dr.scient.soc. h.c.
/ritzau/
 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.