Regeringen må stoppe lukkedagsvirus

15/08/2011 12:53

På under 10 år har antallet af lukkedage spredt sig ud over hele landet og skabt bøvl for børn, forældre og arbejdsgivere. Det sker trods politikeres løfter om at bremse udviklingen. FTF mener, at regeringen én gang for alle må få gjort op med de forhadte lukkedage.

Børnefamilier har i løbet af de seneste 10 år måtte døje med en hel ny virus, der har ramt institutioner i landets kommuner. Lukkedage og ikke mindst antallet af dem har i perioden bredt sig som en epidemi, så seks ud af ti af landets kommuner i år har mere end 10 lukkedage. I 2010 var det fire ud af 10 kommuner.

Kommunernes brug af lukkedage fortsætter med at sprede sig som en influenza, og det rammer både børn og forældre hårdt. 2011 slår ifølge den nyeste opgørelse tidligere kedelige rekorder.I hovedorganisationen FTF undrer formanden Bente Sorgenfrey sig over, at det stadig går den helt forkerte vej trods utallige løfter om at få gjort op med lukkedagene.
"Det er helt uacceptabelt, at regeringen og ikke mindst de skiftende socialministre ikke får fundet kuren mod de skadelige lukkedage. Det er ikke sjovt for børnene, og forældrene har et kæmpe bøvl med logistikken. Det strider totalt mod principperne på vores fleksible arbejdsmarked, at så mange kommuner benytter lukkedage systematisk", siger FTF's formand.

Markant stigning i lukkedage

Antal lukkedage i kommunale daginstitutioner (andel af kommuner, procent) i 2010 og 2011.

Kilde: Projekt Børnepasning

Bente Sorgenfrey ser helst, at socialminister Benedikte Kjær (K) lever op til de mange politiske løfter om opgør med lukkedage.
"Hverken arbejdsgiverne eller medarbejderne kan leve med den uro og alle de problemer, lukkedagene fører med sig. Derfor vil det klæde ministeren, hvis hun får gjort endeligt op med dem. Det kan ikke nytte noget, at ordningen får lov at fortsætte på grund af vage formuleringer i aftalen mellem kommuner og regeringen," siger Bente Sorgenfrey.
Hun henviser til, at reglerne for lukkedagene er skrevet ind i de årlige aftaler om kommunernes økonomi mellem regeringen og KL. Her fokuseres der mest på den samlede bundlinje og de løsrevne lukkedage. Opgørelsen af lukkedagene er gennemført af Projekt Børnepasning.

FTF/ Jesper Egelund, journalist

Mest Læste

Annonce