Rovfisk har fået det bedre

28/1/11 8:08

Nick Allentoft

For første gang kan det nu dokumenteres, at bestanden af rovfisk som gedde og aborre har det bedre i danske søer. Søer, der på grund af forurening, tidligere var helt domineret af ganske få fiskearter, kommer dermed tættere på en naturlig balance. Det fremgår af den nye rapport om vandmiljø og natur. Rapporten er udarbejdet af Danmarks Miljøundersøgelser for Naturstyrelsen.

Fremgangen for rovfiskene skyldes, at der kommer færre næringsstoffer og dermed også færre alger i søerne. Alger gør vandet uklart og forhindrer rovfiskene i at se deres byttedyr. Selvom der er blevet færre alger i 11 ud af 19 søer, som man har fulgt i perioden 1989-2009, er der dog stadig for mange til, at søernes fiskebestande er i naturlig balance.

- Jeg glæder mig over, at indsatsen for at få færre næringsstoffer ud i naturen nu er til at få øje på ude i virkeligheden. Fremgangen for fiskene er tegn på, at mange søer er ved at gen-vinde balancen oven på mange år med for meget forurening. Det understreger blot, hvorfor vi skal fortsætte den store indsats mod forurening med næringsstoffer i vores kommende vandplaner, siger miljøminister Karen Ellemann (V).

Lav nedbør i 2009 betød, at der blev udvasket mindre kvælstof og fosfor fra bl.a. landbrugs-arealer ud i vandmiljøet end i de forudgående år. Generelt har bl.a. tre vandmiljøplaner siden slutningen af firserne medført, at forureningen med næringsstoffer er mindsket med over 40 pct. De seneste seks år er der dog ikke sket en reduktion i udledningen af næringsstoffer til naturen, fremgår det af rapporten.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.