Sammenlagte kommuner er billigere i drift

14/11/11 7:35

Nick Allentoft

De sammenlagte kommuner er begyndt at mærke kontante gevinster af kommunalreformen. De er samtidigt billigere i drift end de kommuner, der ikke blev sammenlagt. Det fremgår af HK´s hjemmeside. De kommuner, der blev lagt sammen ved kommunalreformen i 2007, har samlet sparet en halv milliard i 2010 i forhold til 2009. Det viser en ny analyse fra AKF.

Det er sket gennem de administrative rationaliseringsgevinster, som kommunalreformen lagde op til.

Gevinster tre år efter reformen
Det er først tre år efter reformen, nemlig i 2010, at de sammenlagte kommuner for alvor kan mærke gevinsterne.

Udgifterne til administration er faldet med 146 kroner per indbygger i de 66 sammenlagte kommuner fra 2009 til 2010, hvilket svarer til cirka en halv milliard.

Større udgifter i ikke-sammenlagte kommuner
Udgifterne er fortsat med at vokse i de kommuner, der ikke er blevet lagt sammen.

I de 29 ikke-sammenlagte kommuner er administrationsudgifterne i samme periode steget med 29 kroner per indbygger.

Trods stigning og fald på den ene og den anden side er udgifterne for både sammenlagte og ikke-sammenlagte kommuner stadig større end før kommunalreformen.

Det kan dog være vanskeligt at lave retvisende sammenligninger på tværs af kommuner og over tid, blandt andet fordi de forskellige befolkningssammensætninger præger udgifterne til administration.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.