Se Danmarks ti bedste og værste kommuner

23/09/2011 09:15

Nick Allentoft

En ny undersøgelse viser, at Allerød er landet bedste kommune at leve i. København er blandt de værste

Der er så skønt på landet, og der så skidt i byen, men alligevel lokker byens lys mere end landets mørke.
Sat lidt på spidsen er det konklusionen i en ny analyse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har foretaget i samarbejde med Ugebrevet A4. Det skriver Berlingske.
I analysen bliver landets 98 kommuner sammenlignet på 30 forskellige, målbare indikatorer såsom priser og skatteprocenter, levealder, klassekvotienter i folkeskolen, voldsforbrydelser samt kultur- og fritidstilbud.
Og ifølge analysen er Allerød Kommune nord for København landets mest attraktive kommune at bo i, mens det til gengæld ikke er nær så attraktivt at bo i København. Kommunen ligger således på en fjerdesidsteplads i analysen.
Men alligevel er København populær og bliver hver måned cirka 1.000 indbyggere større, mens Allerøds indbyggertal trods den nye titel som landets mest attraktive kommune ligger nogenlunde stabilt på omkring 24.000.
Det ser kommunalforsker og forskningschef Roger Buch, Danmarks Medie- Journalisthøjskole, som udtryk for, at danskernes valg af hjem og bolig ikke er bestemt af kommunalt serviceniveau og kølige kalkyler.
- Det her viser, at det ikke er rationelle overvejelser, der ligger bagved, når danskerne vælger, siger han.
Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), mener ikke, at kommunens placering som fjerdesidst afspejler hele virkeligheden.
- København vinder gang på gang internationale priser og anerkendelse som en af verdens bedste storbyer, oplyser Frank Jensen til A4:
- Når det er sagt, så har København ganske rigtigt nogle særlige udfordringer, bl.a. fordi vi er en storby.
- Det gælder sådan noget som vores relativt lave gennemsnitslevealder. Den vil vi meget gerne have bliver højere, og det arbejder vi også ambitiøst på.
Allerøds borgmester, Erik Lund (K), skønner, at kommunen kan stå over for et mindre boom i befolkningstallet.
- Der er mangel på nye boliger i Allerød. Af samme grund har vi lige haft en arkitektkonkurrence og regner med, at der inden for nogle år skal opføres omkring 600 nye boliger i et område kaldet Ny Blovstrød. Det vil give cirka 1.800 flere borgere, siger han til A4.

Ifølge undersøgelsen er de ti bedste at bo i:
1. Allerød
2. Rudersdal
3. Hørsholm
4. Dragør
5. Gentofte
6. Hedensted
7. Favrskov
8. Lejre
9. Lyngby-Taarbæk
10. Skanderborg.

Ifølge undersøgelsen er de 10 værste kommuner at bo i:
1. Lolland
2. Brøndby
3. Morsø
4. København
5. Ishøj
5 Odsherred
7. Vordingborg
8. Guldborgsund
9. Næstved
10. Kalundborg.
Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd for Ugebrevet A4.

Mest Læste

Annonce