SF'eren Flemming Bonne er død

10/09/2010 00:00

Nick Allentoft

I den anledning skriver SF-formand Villy Søvndal følgende:

Kommunalt fyrtårn vil blive savnet
Det er med sorg, at jeg i dag pludselig modtog beskeden om Flemming Bonnes alt for tidlige død, her kort før han ville være fyldt 66 år - og alle vore tanker går da også til hans kone, børn og børnebørn.

Flemming var en af SF’s meget markante kommunale fyrtårne. Efter 27 års uafbrudt arbejde i Nakskov og senere Lolland Byråd – heraf de syv som borgmester - kunne Flemming krone en bemærkelsesværdig og fornem politisk karriere med valget til Folketinget ved SF’s jordskredsvalg i 2007. I Folketinget blev han kendt som en markant og dygtig fortaler for det man lidt grimt kalder Udkants-Danmark.

Men stærkest står alligevel Flemmings virke i Nakskov Byråd: Ved valget i 1997 blev det socialdemokratiske flertal siden 1913 brudt, og en flertalsgruppe uden om Socialdemokraterne valgte Flemming som borgmester. Fire år senere blev han dog valgt af et enigt byråd til borgmesterposten. Men på det tidspunkt havde Flemming via sine personlige stemmer også skaffet SF absolut flertal i byrådet med 10 ud af 19 mandater.

Der er ingen tvivl om, at Flemmings indsats som borgmester vil gå over i byens historie, eftersom det var med ham i spidsen, at det lykkedes at få byen kæmpet op af ”hængedyndet” igen efter skibsværftets lukning. Han fik Vestas til byen og han var også med til at starte byens brinteventyr.
 
Men Flemmings politiske løbebane startede ikke fra scratch i byrådet. Allerede i 1978 kom han i Storstrøms Amtsråd, og forinden havde Flemming haft en lang fagpolitisk karriere som fællestillidsmand på først De Forenede Maskinfabrikker og senere Thrige Titan.
 
Jeg har på mine mange ture rundt i landet ofte nydt godt af Flemmings gæstfrihed, når jeg besøgte Nakskov. Hos Flemming forenedes det jordbundne og lokale engagement med store politiske visioner. Han forbliver en inspiration i sit konkrete og praktiske arbejde med både at sikre mennesker et job og brød på bordet – og engagere sig i en global klimapolitisk kamp for fremtiden.
 
Jeg kommer til at savne Flemmings rolige og myndige facon, hvor politisk skarphed gik hånd i hånd med hans lune og samtidigt elegante afslappethed.
 
Æret være hans minde.

Villy Søvndal
 

Mest Læste

Annonce