Sparekniven rammer de ældre igen

27/6/11 7:49

Nick Allentoft

FOA og Ældre Sagen mener, at grænsen for, hvad man kan byde de ældre er nået. KL afviser kritikken.

Ældre mennesker må snart vente endnu længere tid på et brusebad, eller at lejligheden får en tur med støvsugeren.
For selvom ældresektoren har været igennem en kraftig slankekur det seneste år, er det ikke slut endnu, skriver Ugebrevet A4.
En ny undersøgelse blandt cheferne for ældreplejen i 64 kommuner, som analysefirmaet Epinion har foretaget for FOA, viser, at de ældre også kan se frem til store besparelser i 2012.
Halvdelen af kommunerne svinger sparekniven til næste år, og i godt hver tredje kommune vil der være færre ansatte per ældre.
De pressede kommunekasser betyder blandt andet, at besparelserne går ud over opgaver som pleje og rengøring.
- Vi ryger ud i en ældrepleje, som vi simpelt hen ikke kan være bekendt. Især når besparelserne går ud over den personlige hygiejne, bliver det uværdigt, siger formand for FOA's social- og sundhedssektor Karen Stæhr til Ugebrevet A4.
Også hos Ældre Sagen mener man, at grænsen for, hvad man kan byde de ældre, er nået.
- Der er allerede skåret kraftigt ned, og vi mener ikke, der er basis for at skære yderligere på serviceniveauet, uden at det kommer til at gå ud over livskvaliteten for de ældre, siger Ældre Sagens souschef Jens Højgaard.
I Kommunernes Landsforening (KL) erkender man, at besparelserne rammer de ældre. Men der er ingen grund til bekymring, lyder det.
- Vi har måske tidligere været lidt for flinke, når vi har bredt hjælpen ud over det hele. I dag bliver vi nødt til at være skarpere, så vi bruger ressourcerne der, hvor der er størst behov, siger formand for social- og sundhedsudvalget i KL, Anny Winther.
Serviceniveauet på ældreområdet har fået en ordentligt hak nedad i 2011.
86 procent af kommunerne har sparet på rengøringen, mens 17 procent har skåret ned på den personlige pleje, viser undersøgelsen.
/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.