Svært at rekruttere nye skoleledere

29/11/11 1:59

Nick Allentoft

Der er for lidt fokus på at gøre jobbet som skoleleder attraktivt, konkluderer ny forskningsrapport. Det er vigtigt, at skolelederne bliver mødt med den nødvendige pædagogiske tillid fra skoleforvaltningerne, lyder det fra Dorte Lange, næstformand i Danmarks Lærerforening

Der er en risiko for, at bunken med ansøgninger bliver mindre og mindre, når forvaltningerne i landets kommuner skal ansætte nye skoleledere. Det er nemlig ikke længere så attraktivt som tidligere at søge stillingerne.

Det konkluderer forskere fra Danmarks Pædagogiske Universitet (DPU) i forskningsrapporten – rekruttering og fastholdelse af skoleledere - på baggrund af eksisterende forskning og interviews med skoler og forvaltning i tre kommuner. Her deltager skolelederen, mellemledere, en gruppe lærere på seks skoler samt repræsentanter fra forvaltningerne.

Ifølge Dorte Lange, næstformand i Danmarks Lærerforening, er rekrutteringsproblemet et symptom på, at det er en kæmpe udfordring at være skoleleder i dag. Hun mener, der skal fokus på den måde, som kommunerne styrer skolerne på.

”Det er vigtigt, at skolelederne bliver mødt med den nødvendige pædagogiske tillid fra skoleforvaltningerne for at kunne skabe engagement og arbejdsglæde hos lærerne. Det er det, der sikrer kvalitet i undervisningen. Udfordringen er naturligvis blevet større i en tid med stillingsnedlæggelser og besparelser. Men derfor er det endnu mere nødvendigt, at skolelederne får den nødvendige opbakning fra kommunerne til at sikre både kvalitet og arbejdsmiljøet på skolerne,” påpeger hun.

Pædagogisk fokus er vejen frem
De adspurgte mellemledere i undersøgelsen oplever ikke at være i gang med en lederkarriere. Og de giver ikke udtryk for, at de ønsker at fortsætte til en position som skoleledere. Forklaringen er, at det ikke er attraktivt at stå med hele ansvaret for skolen og lægge ryg til den store arbejdsbyrde.

Når det kommer til de adspurgte lærere, er deres primære karrierefokus at få styr
på undervisningen i klassen og det nære, professionelle samarbejde i deres teams.
Her betragtes skoleledelse af de adspurgte lærere oftest som en del af bureaukratiet.

Dorte Lange kan godt forstå, at lærere og mellemledere ikke står i kø til de ledige stillinger, som det ser ud nu. Men hæfter hun sig ved, at lærerne i undersøgelsen svarer, at hvis de skulle påtage sig ledelse, så skulle det være på pædagogiske områder. Eksempelvis som pædagogiske mellemledere. Derfor opfordrer hun også kraftigt til, at flere tager handsken op.

”Vi har brug for de gode eksempler blandt lederne. Ledere som fastholder, at den primære ledelsesopgave er af pædagogisk karakter. Den type ledere skaber engagement og arbejdsglæde hos lærerne – og det giver langt mere kvalitet for eleverne end det enorme bureaukrati, som de senere år er lagt ned over skolelederne," siger Dorte Lange.

Hun håber på, at flere får mod på at være den pædagogiske sparringspartner, som kan støtte op omkring lærerne med udgangspunkt i undervisningen.

"Det er det, vi har brug for – og derfor er det også helt afgørende, at skolelederne selv har en baggrund som lærer, ” siger Dorte Lange.

Skolernes struktur
Ifølge Lejf Moos, medforfatter til rapporten, er udfordringen skolernes struktur.

”Det ser ud til, at den måde, skolerne i dag er struktureret, gøre det svært at tiltrække pædagogisk interesserede til at være ledere. Det er selvfølgelig et gevaldigt problem, når ingen lærere vil være ledere,” siger han til Folkeskolen.dk med henvisning til, at lærerne frygter at miste forbindelsen til lærerfagets pædagogiske arbejde, hvis de skulle gøre lederkarriere.

”De mister det, som de er gået ind i lærerstillingen med, det pædagogiske. Og de kan ikke ses, at de kan få tid og mulighed for at være pædagogiske, når de er ledere,” uddyber han

Samarbejde i lederforsamlingen
Anders Balle, formand for skolelederforeningen, opfordrer lederforsamlingen i de enkelte kommuner til at tale sammen om problemstillingen.

”Det er i alles interesse, at vi får nogle gode dygtige kommende ledere,” siger han til Folkeskolen.dk.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.