Tag på gratis telttur i 145 statsskove

15/06/2011 09:59

Nick Allentoft

Miljøminister Karen Ellemann udvider nu listen over statsskove med fri teltning, så det bliver muligt at overnatte i 145 statsskove over hele landet. Formålet er at give danskerne en stor naturoplevelse ved at overnatte under trækronerne og vågne til naturens lyde.

Går turen til det sydfynske kan man gratis slå teltpløkkerne i Komtessens Plantage i Svanninge Bakker, højt mod nord i Ålbæk Plantage, mod vest i Fanø Plantage eller mod øst i Rø Plantage på Bornholm.

Fra i år er der mange flere muligheder for at slå sit telt op og overnatte i den fri natur. Miljøministeren har netop øget antallet af skove med fri teltning fra 87 i september 2010 til nu i alt 145 skove. Ordningen gælder kun Naturstyrelsens arealer og ikke i private skove.

- Jeg vil gerne give både danskere og udenlandske turister muligheden for at opleve naturen på nært hold. At sove under åben himmel og vågne sammen med fuglene er en stor naturoplevelse, og jeg håber, at mange vil gøre brug af muligheden for fri teltning, siger miljøminister Karen Ellemann.

Få regler
Reglerne for fri teltning er ganske enkle: 1-2-3. Man må have 1 overnatning samme sted med højst 2 telte ad gangen og højest 3-personers telte. Det er gratis, og man behøver ikke at spørge om tilladelse først. Teltet skal være uden for synsvidde fra bygninger, campingpladser og bilveje. Brug af feltkøkken må kun ske, hvis man bruger stormkøkken som eks. Trangia. Åben ild er kun tilladt på bålpladser, som er indrettet i nogle af skovene. Efter endt brug skal man - som enhver skovgæst - naturligvis rydde op efter sig og tage sit affald med.

Ved udvælgelsen af statsskove med fri teltning har Naturstyrelsen lagt vægt på, at belastningen af dyr og planter bliver så lille som mulig:

- Jeg lægger vægt på, at vores natur ikke lider overlast, men da naturen både skal beskyttes og kunne benyttes, så er det kun godt, at vi kan give befolkningen flere muligheder for at overnatte i naturen. Naturstyrelsens erfaringer viser, at skovens gæster godt kan finde ud af at tage hensyn, og generne er minimale, siger Karen Ellemann.

Muligheden for overnatning i telt i Naturstyrelsens skove blev indført i 30 udvalgte statsskove tilbage i 2004. Udover fri teltning findes der også andre muligheder for gratis overnatning i de statsejede naturområder, f.eks. lejrpladser og primitive overnatningspladser.

Læs mere om fri teltning

udinaturen.dk kan du finde mange andre oplysninger om naturoplevelser over hele landet. Hvis du vil overnatte, kan du i kategorien "overnatning" finde "fri teltning", hvor de 145 statsskove er samlet, "lejrpladser", der særligt er beregnet til større grupper, eller "primitive overnatningspladser", som er pladser beregnet til mindre grupper.

Mest Læste

Annonce