De fede tressere og statens enevældige magt

Velfærd

19/2/19 5:41

Nick Allentoft

PODCAST - Velfærdsdebatten del 2: Anden del af samtalen mellem de to professorer Ove Kaj Pedersen og Jørn Henrik Petersen om velfærdsmodellens historie. Nick Allentoft er vært.

De to professorer Ove Kaj Pedersen og Jørn Henrik Petersen i samtale med forfatter til bogen Velfærdsillusionen, Nick Allentoft, om velfærdsstatens udvikling. Dette er andet afsnit af fire. Hør første del om værdigt og uværdigt trængende her

I bogen Velfærdsillusionen peger Nick Allentoft på behovet for at skelne klarere mellem velfærdsstat og velfærdssamfund. Professorerne bekræfter problemet og forklarer det med, at der i den danske historie har været meget lille bevidsthed om at skelne mellem stat og samfund.

"Den danske opfattelse har egentlig altid været sådan, at begreberne stat og samfund glider over i hinanden. Så hvor man i andre lande har været optaget af, hvordan borgerne skal beskytte sig mod statslig intervention i det, der bør være privatsfæren, der har vi været mere tilbøjelige til at se staten som den gode stat, der gør noget for os.

Hvis man kigger tilbage, så vil man se, at der er ikke noget skarpt skel mellem stat og samfund. Man ser ikke i Danmark staten som en fjende, men snarere som en beskyttende institution på en eller anden facon," siger Jørn Henrik Petersen i podcasten.

Også Ove Kaj Pedersen peger på det paradoksale og særegne ved, at Danmark som et af få lande i Verden aldrig har haft et statsopgør.

"Når vi kommer ind i demokratiseringsperioden fra 1840 så er der ikke et opgør med den stat, der eksisterer. Der er heller ikke et brud med selve statscentralismen. Der er tværtimod det forhold, at kongen overleverede sin enevælde til parlamentet på dørtrinnet ind til Christiansborg og sagde, her har jeg samlet min enevælde og nu får i den lagt i hænde for i en lang periode sammen med mig at udøve centralmagt. Det betyder også, at der kommer en bestemt relation mellem stat og samfund, stat og individ. Det bliver jo staten, der efter parlamentarismens gennembrud, fordeler friheder og rettigheder til den almindelige del af befolkningen. Det er ikke befolkningen, der ved revolution tager magten. Det er ikke kirken og det er ikke familien, der fordeler rettighederne. Det er staten, der gennem lovgivning fordeler rettighederne til borgerne. Dermed får vi jo grundlaget for en velfærdsstat," påpeger professoren.

Hør podcasten her - og find anden del her. Vil du høre flere podcasts, så følg os eller download podcast-tjenesten Podbean eller Soundcloud.

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.