Topchef sender markant signal til ansatte: Det er forkert at modarbejde pressen

Aarhus Kommunes øverste chef, erkender nu, at man modarbejdede Århus Stiftstidendes afsløringer af kritisable forhold i kommunen. ”Han fortjener en Cavling,” siger stadsdirektør Niels Højberg.

Pressefolkene i Aarhus Kommunes Teknik og Miljø optrådte som et unødvendigt massivt bolværk og forsøgte at spænde ben for Århus Stiftstidendes korrekte anklager om en kommunal forvaltningschefs magtmisbrug. I stedet burde både pressetjenesten og tre nu fyrede chefer langt hurtigere have indset, at journalist Morten Svith havde ret i sine anklager om, at den daværende leder af kommunens Natur og Vej Service misbrugte sin stilling på en lang række områder.

Godt et år efter, at avisen i oktober sidste år bragte den første af en lang række af afslørende artikler om de kritisable forhold i Natur og Vej Service, indrømmer stadsdirektør Niels Højberg, øverste administrative chef i kommunen, nu for første gang offentligt, at kommunen og dens pressefolk gik alt for langt i forsøget på at beskytte organisationen mod anklagerne, som viste sig at være rigtige, skriver Ugebrevet Mandag Morgen.

LÆS OGSÅ SKARPE ARTIKLER OM PLIGTSLUDDER

”Det er vel udtryk for en organisation, der forsvarer sig. Det tror jeg, at alle organisationer ville gøre. Men jeg synes, at det var forkert at gøre. Jeg synes, at vi hurtigere skulle have lyttet til, hvad der var af anklager, men det var bare ikke det, der var vurderingen på daværende tidspunkt,” siger Niels Højberg til Ugebrevet Mandag Morgen
 
Stiftens afsløringer af i sagen om ’skandalechefen’ i Natur og Vej Service førte til bortvisning og politianmeldelse af manden, der nægter sig skyldig, ligesom direktøren og to andre chefer i afdelingen efterfølgende blev fyret for deres mangelfulde håndtering af sagen.
 
Og selv om Morten Svith nær havde givet op, fordi sagen var for kompliceret, og kommunens pressefolk modarbejdede ham, er Niels Højberg i dag taknemmelig for hans vedholdenhed og beklager kommunens mange benspænd. Morten Svith beskriver overfor Ugebrevet Mandag Morgen kommunens pressetjeneste som et værn, og det kan stadsdirektøren godt forstå.

”Sådan har pressetjenesten i Teknik og Miljø også opført sig. Og det, der har været vores store fejl, er, at vi var for defensive i starten. Det, Morten fandt ud af, var jo rigtigt. Og ledelsen på daværende tidspunkt var alt for langsom med at erkende, at han havde ret, og at de ting, han kom med, faktisk havde noget på sig. I stedet forsøgte presseafdelingen at afvise det,” siger Niels Højberg og roser det journalistiske arbejde:
 
”Morten var virkelig en enmandshær. Det er ham, der har gravet det hele frem, det er ham, der blev ved, og det er ham, der har stykket logikkerne sammen, og det er jeg rigtig glad for. Jeg synes, at han har lavet et fremragende stykke journalistisk arbejde, som han fortjener at få anerkendelse for, f.eks. i form af Cavlingprisen.”
 
Ifølge Niels Højberg har kommunen taget ved lære af sagen, og han garanterer, at man fremover vil være mere åben over for pressen – også når der er tale om potentielle skandalesager – i stedet for bare per automatik at forsvare organisationen med næb og kløer.
 
”Jeg synes egentlig også, at vi plejer at være åbne, men den her sag er simpelthen endt i hegnet. I dag tænker vi meget mere, at vi bliver nødt til at være åbne på en helt anden måde,” siger han.
 
Hele historien hos MandagMorgen
Emneord: Aarhus Kommune, Niels Højberg, Stadsdirektør, Kommunaldirektører, Ledelsesavisen, Pressefrihed, Presseregler, Presse, Medier, 141117, Kvmail20173, 2017, Ledelsesdebatten 2017
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 02.03.20
  POV relancerer DenOffentlige.dk

  POV International har per 1. marts 2020 overtaget driften af DenOffentlige.dk under navnet POV DenOffentlige. De to digitale medier vil fortsat udkomme på hvert sit site med separate redaktionelle profiler og som selvstændige, åbne platforme uden betalingsmur. Samarbejdet vil åbne muligheder for videndeling og debat på tværs af de to medier, siger POV’s ledelse, der også vil styrke POV DenOffentliges journalistiske indhold.

 • 27.02.20 Infrastruktur
  Letbanen fik en god start på året

  Passagertallene for januar er med 463.000 rejser tæt på Letbanens rekordmåned i november. Det viser Midttrafiks opgørelse for januar 2020.

 • 15.08.19 Uddannelse
  Nyt samarbejde mellem COK og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

  COK og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) indgår et nyt samarbejde, der sætter fokus på at styrke kommunikationen i den kommunale sektor.

 • 21.05.19 Ledelse
  Kommunernes sygefravær stiger svagt

  Nye tal viser, at sygefraværet i kommunerne steg i 2018 efter flere års fald. Særlig sosu'er er mere syge, mens pædagoger ligger stabilt. Regioner har haft samme tal for sygefravær i årevis.

 • 16.03.19 Ledelse
  Klaus Majgaard: Bryd styring op i tre rum

  Vend styringen på hovedet, lyder det fra bl.a. Anders Bondo Christensen. Jamen, hvad nu hvis vi bryder den op og skaber tre rum, hvortil styringen skal tilpasses, foreslår Klaus Majgaard.