Topembedsmænd er dybt uenige med Statsløsekommissionen

Tidligere departementschef Claes Nilas vil rette "kommissionens misforståelser af sagsforløb", siger han.

Selvom Statsløsekommissionen har indsamlet op mod 60.000 dokumenter, afhørt op mod 50 vidner og brugt fire år på at nå en konklusion, har kommissionen alligevel fået sagsforløbet galt i halsen.

Det mener de to topembedsmænd, der som de eneste står til at blive draget til ansvar i sagen.

Kommissionen retter kritik af tidligere departementschef Claes Nilas og afdelingschef Kim Lunding, fordi de begge efter kommissionens opfattelse har svigtet i deres rådgivning af Venstres daværende integrationsminister, Birthe Rønn Hornbech.

Embedsmændene burde ifølge kommissionen have gjort det klart for ministeren, at man var i færd med at behandle ansøgninger fra statsløse født i Danmark efter de almindelige retningslinjer, selvom man var advaret om, at det stred mod konventionerne.

De to embedsmænd skal nu høres om deres udlægning af sagen. Ifølge Henning Thiesen, der er formand for de offentlige chefer i fagforbundet Djøf, vil begge embedsmænd bestride kommissionens udlægning af forløbet.

- Claes Nilas og hans bisidder, advokat Søren Juul, er uenige i beskrivelsen og vurderingen af sagsforløbet. En høring er et godt redskab til at få korrigeret eventuelle misforståelser, siger Henning Thiesen i en pressemeddelelse.

Advokat Søren Juul fra Advokatfirmaet Jon Palle Buhl har fungeret som bisidder for Claes Nilas under Statsløsekommissionens arbejde. Han siger i pressemeddelelsen:

- Vi hilser muligheden for et høringssvar velkommen. Vi er ikke enige i en række af kommissionens beskrivelser af hændelsesforløbet og vurderinger af, hvordan Claes Nilas burde have ageret. Derfor er en høring et velegnet redskab til at få korrigeret den uberettigede kritik.

Claes Nilas, tidligere departementschef i Integrationsministeriet, havde gerne set sagen afsluttet allerede nu, så han kan koncentrere sig om sit videre arbejdsliv.

- Men jeg ser frem til, at jeg gennem en høring kan få rettet nogle af kommissionens misforståelser af sagsforløbet. Så samlet set er jeg godt tilfreds med, at der nu kommer en høring, siger Claes Nilas i pressemeddelelsen.

Claes Nilas har ikke yderligere kommentarer.

- Hvad angår Kim Lunding og hans bisidder Nicolai Westergaard, er de meget uenige i den vurdering, kommissionen er kommet frem til om Kim Lundings rolle i sagen, siger Henning Thiesen.

Ifølge Nicolai Westergaard, der er bisidder for Kim Lunding, har Lunding ikke gjort noget forkert:

- Det er vores opfattelse, at Kim Lunding har varetaget sit arbejde på en korrekt og ordentlig måde under meget svære vilkår. 

- På den baggrund ser Kim Lunding frem til at få lejlighed til at forklare sig, siger Nicolai Westergaard.

/ritzau/

Emneord: Statsløsekommissionen, Embedsværk, Claes Nilas, Henning Thiesen, Kim Lunding
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 23.06.21 Ledelse
  Ny regionsrådsformand i hovedstaden

  Et enigt regionsråd udpegede tirsdag aften den socialdemokratiske gruppeformand til at afløse Sophie Hæstorp Andersen, der fortsætter som menigt medlem – og skal fokusere mere på valget til overborgmesterposten i København

 • 21.06.21 Ledelse
  Redningsmænd får Forsvarsministerens Medalje

  Forsvarsministerens Medalje uddeles én gang om året og tildeles personer, der har ydet en anerkendelsesværdig eller frygtløs indsats. I dag overrækker forsvarsminister Trine Bramsen Forsvarsministerens Medalje til fem redningsmænd fra kystredningstjenesten.

 • 21.09.15 Ledelse
  Djøf: Et sundt embedsværk – der kan blive bedre

  - Vi står foran en vigtig diskussion om samspillet mellem medierne, politikerne og embedsværket. For det er ingen hemmelighed, at det moderne 24/7 mediebillede allerede i dag påvirker politikernes hverdag drastisk og dermed også embedsmændenes, siger Lisa Herold Ferbing om Bo Smith Udvalgets rapport.

 • 21.09.15 Ledelse
  KomDir: Tilfredshed med Bo Smith-udvalgets rapport

  ”Det er vigtigt, vi i de enkelte kommuner forholder os til, hvordan arbejdsbetingelserne for byrådene kan forbedres”, siger Kommunaldirektørforeningens formand, Henrik Kolind, i forlængelse af Bo Smith udvalgets anbefalinger.

 • 28.05.14 Ledelse
  Djøf nedsætter Nordskov II-udvalg

  Forholdet mellem politikere og embedsmænd og de rammer, de arbejder under, skal kulegraves af bredt sammensat udvalg.