Topmøde i Davos: Verdens ledere samles i skyggen af historisk krisestemning

Politik

17/01/2016 16:46

Nick Allentoft

Ikke siden den kolde krig har der været så mange kriser i verden. Den økonomiske og politiske elite får meget at tale om i Davos i Schweiz. Se VIDEO om WEF historie her.

Det plejer at skabe kaos i den lokale lufthavn, når verdenseliten ankommer til bjerglandsbyen Davos i Schweiz i deres privatfly.

Sidste år landede 1700 privatfly i dagene op til det ugelange verdensøkonomiske topmøde, og der blev opstillet en særlig lufthavn kun med det formål at modtage de mange fly.

Onsdag skydes det 46. topmøde i gang, hvor omkring 2500 personer fra den absolutte sværvægt-klasse inden for politik og økonomi samles for at diskutere verdens problemer.

Velfærdsstat eller velfærdssamfund

Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.

Følg artikler og indlæg på temasiden her

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, den britiske premierminister, David Cameron, og USA's vicepræsident, Joe Biden, er blandt de politiske hovedpersoner, der står på deltagerlisten.

Fra dansk side deltager erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V). Derudover virksomheder som Mærsk, Danske Bank, Dong, Novo Nordisk og Vestas.

Og der bliver nok at tale om.

I forbindelse med mødet udsender det verdensøkonomiske råd (WEF) sin årlige risikorapport, og rapporten for 2016 konkluderer, at verden aldrig har stået over for så mange trusler.

Flygtningekrisen topper listen. 60 millioner mennesker er drevet fra hus og hjem som konsekvens af de mange militære konflikter - lige fra Syrien til Sydsudan.

Sammenlægges flygtningekrisen med terroren i Vesten og grænsestridigheder, så er verden uden tvivl et mere politisk ustabilt sted.

Faktisk har det ikke været så ustabilt siden slutningen på den kolde krig, fastslår rapporten.

- Næsten hvert risikopunkt er blevet større over de sidste par år, og det maler et overordnet billede af en verden præget af uro, siger John Drzik fra risikorådgivningsfirmaet Marsh, der har været med til at udfærdige rapporten.

Den fremhæver også den økonomiske frygt, særligt for den kinesiske vækst, og de stadig mere hyppige vejrkatastrofer.

Gæstelisten byder på flere højspændte kombinationer. Ærkerivalerne Iran og Saudi-Arabien har begge meldt deres ankomst.

Det hjælper ikke på stemningen, at stolen, hvor Nordkorea skulle have siddet, kommer til at stå tom. Nordkoreanernes invitation blev inddraget, da de for nyligt annoncerede, at de havde udført en succesfuld prøvesprængning af en brintbombe.

Den britiske finansminister, George Osborne, der også drager til det alpine skisportssted, understreger den anspændte stemning ved at sige, at 2016 er begyndt med "en farlig cocktail af nye trusler".

Blandt de 2500 deltagere er 300 politikere - heraf 40 politiske ledere. 1500 er private direktører og forretningsmænd. De øvrige deltagere er sociale entreprenører og journalister.

 

Mest Læste

Annonce