Topspioner: Putin var direkte involveret i hackerangreb i USA

Ruslands præsident var med til at bestemme, hvordan hackede informationer skulle bruges, påstår spionkilder. USA's troværdighed skulle undergraves.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, var muligvis personligt involveret i hackerangreb mod Det Demokratiske Parti under den amerikanske valgkamp.

Det siger to ledende efterretningsfolk til NBC News. 

De to kilder har haft direkte adgang til nye efterretninger, rapporterer den amerikanske tv-station onsdag.


Ifølge dem var Putin personligt med til at beslutte, hvordan informationer, som hackere havde sikret fra Det Demokratiske Partis computere, blev lækket og på anden måde brugt. 

De nye oplysninger om Putins medvirken stammer fra diplomatiske kilder og spioner, der arbejder for USA's allierede, fortæller kilderne. 

Amerikanske efterretningstjenester har længe mistænkt Rusland for at stå bag de mange angreb i månederne op til valget 8. november. Formålet med at bryde ind i computerne var angiveligt at påvirke udfaldet af valget. 

En af NBC News' kilder siger, at Putin i første omgang udelukkende var interesseret i, at angrebene skulle svække Hillary Clintons chancer for vinde præsidentvalget. 

Men Putins påståede vendetta mod Demokraternes kandidat udviklede sig til et forsøg på at få USA's politiske system til at fremstå som korrupt og underminere USA's troværdighed over for landets allierede, oplyser kilden. 

NBC News oplyser ikke, hvilken af USA's efterretningstjenester kilderne arbejder for.

The Washington Post skrev fredag, at CIA mener, at Rusland forsøgte at hjælpe republikaneren Donald Trump til at sejre i valgkampen. 

Avisen citerede kilder med kendskab til en hemmelig rapport fra efterretningstjenesten. 

Avisen skrev blandt andet, at det var personer med forbindelser til Ruslands styre, der videregav stjålne e-mails fra Hillary Clinton og den demokratiske partiledelse til organisationen WikiLeaks.

Præsident Barack Obama beordrede tidligere på året en grundig gennemgang af alle de hackerangreb, der fandt sted i løbet af den amerikanske valgkamp.

/ritzau/

Emneord: Spionage, Spiontjeneste, Efterretningstjeneste, CIA, Vladimir Putin, Donald Trump, Hillary Clinton, Præsidentvalg, 151216
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.12.16 Velfærd
  OECD: Danmark kan gøre mere for at hjælpe udsatte ledige

  Ifølge en ny OECD-rapport bør Danmark øge dagpengedækningen for lavtuddannede og lavtlønnede arbejdstagere og forbedre den hjælp, der står til rådighed for disse som en del af en række reformer, der skal hjælpe afskedigede arbejdstagere med at komme hurtigere tilbage i arbejde.

 • 15.12.16 Infrastruktur
  Så har Odense Letbane fået stationsnavne

  De endelige navne på letbanens stationer ligger nu fast, efter Odense Byråd har godkendt navnene på onsdagens byrådsmøde.