Tre ansatte fyret efter dødsfald på kommunalt botilbud

Minister varsler ekstra tilsyn efter skandale på fynsk botilbud. En beboer døde trods sygdomstegn gennem flere dage, hvor personalet ikke greb ind.

"Denne tragiske hændelse berører alle dybt. Den skal undersøges til bunds. @STPS_DK (Styrelsen for Patientsikkerhed, red) fortæller mig, at der er tale om meget potent medicin - og spørgsmålet er derfor, om ledelsen har sikret klare nok regler og procedurer. Et ekstra tilsyn er på vej."

Sådan skriver sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i en konkret sag fra et kommunalt botilbud, som TV2 Fyn har afsløret.

Flemming Trap om socialtilsynene

Flemming Trap Højer skriver en kritisk gennemgang af socialtilsynene, hvor han selv har arbejdet. Læs hans afsløringer af, hvordan offentlige tilbud favoriseres på bekostning af private og selvejende.

Sagen handler om en 50 årig psykisk syg kvinde, der blev fundet død af sin egen mor på Botilbuddet Fangelvej i Odense. Efterfølgende viste det sig, at kvinden sandsynligvis er død er medicinforgiftning, og personalet havde set stort på klare sygdomstegn gennem flere dage.

"Der er opstået en eller anden kultur omkring denne her borger, som gør, at de her medarbejdere ikke har handlet på de afvigelser, der har været og de jo skal handle på. Det er helt klart og tydeligt," siger Odense Kommunes ældrechef, Kim Bøgh-Jensen til TV2 Fyn. Han fortæller også, at sagen har kostet tre ansatte jobbet.

"Det er også lidt uforståeligt for mig. Det er også derfor, det har haft nogle ret alvorlig personalemæssige konsekvenser på Botilbuddet Fangelvej. For der ikke nogen forklaring eller nogen undskyldning for ikke at agere, på de her ting. Det er så klart, at man skal agere, og det har medarbejderne valgt ikke at gøre. Hvorfor de ikke har gjort det, har jeg ikke kunnet få noget svar på," siger Kim Bøg-Jensen til TV2 Fyn.

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

Men ifølge Fyens.dk der også omtaler sagen, har de ansatte handlet efter instrukser botilbuddets ledelse og psykiater, og de er siden frifundet for fejl af Styrelsen for Patientsikkerhed, der således tilsyneladende allerede har været inde over sagen selvom ministeren nu varsler ekstra tilsyn. 

-Jeg er rystet over, hvordan man vasker hænder i ledelsen og i kommunen her. Ledelsen fralægger sig enhver form for ansvar, og det kan de ikke være bekendt. De må jo vide, hvad der foregår, og hvad ligger af instrukser i sådan en sag, siger Christina Bank, der er sektornæstformand i FOA Odense til Fyens.dk

Ifølge mediet har to fagforeninger sager kørende mod kommunen i forbindelse med fyringerne. 

"Dansk Sygeplejeråd og Ergoterapeut Foreningen har sager kørende mod kommunen for uretmæssige fyringer i sagen, mens en eller to andre tidligere medarbejdere har indgået aftaler om frivillig fratrædelse, da de blev varslet fyret," skriver Fyens.

Kvinden blev fundet død den 20. maj i år, og medieomtalen skaber nu politisk røre i Odense. Således fortæller Venstres rådmand, Jane Jegind, at Venstre og Konservative er uenige om håndteringen af sagen. 

"Ovenpå TV2 Fyn afdækning af det tragiske dødsfald på et af Odenses bosteder vil Venstre have en systematisk afdækning af medicinhåndtering på samtlige af vores bosteder, alt skal gøres for det ikke sker igen. Den konservative ældre- og handicaprådmand afviste igår blankt Venstres forslag. Idag får vi opbakning fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), som varsler et ekstra tilsyn er på vej på området. For os handler det om, at alt gøres for det ikke sker igen og vi skal have vished for der er helt styr på medicinhåndteringen," skriver Venstres politiske leder i en kommentar til sagen. 

 

Emneord: Botilbud, Bosteder, Odense Kommune, Jane Jegind, Magnus Heunicke, Medicinforbrug, Forgiftning, Dødsfald, Patientsikkerhed, Skandaler, Offentlige fyringer, 290819
Den Offentlige på DenOffentlige.dk Du er DenOffentlige!...
Aktivitet: Artikler: 233 | Events: 5

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 24.03.20 Sundhed
  Sundhedsministeren får flere beføjelser til at modvirke forsyningsproblemer

  Nye regler er trådt i kraft, der blandt andet indebærer, at virksomheder, regioner og kommuner kan pålægges at indberette oplysninger om lagerbeholdninger af medicin og medicinsk udstyr til Lægemiddelstyrelsen, og at medicin og udstyr kan omfordeles til de dele af sundhedsvæsenet, hvor behovet er størst.

 • 23.03.20 Sundhed
  Teststrategi skal sikre at flest muligt testes for COVID-19

  Sundheds- og ældreministeren har sammen Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut og Lægemiddelstyrelsen besluttet at sikre gennemførelsen af en mere offensiv teststrategi for COVID-19 i Danmark. Det sker på baggrund af WHO’s anbefalinger og skal indføres under hensyn til den kapacitet, der er og kan skaffes og produceres på både kort og langt sigt i Danmark.

 • 27.02.20
  En dansker er testet positiv for COVID-19

  En dansker er testet positiv for den nye coronavirus COVID-19.

 • 28.08.19 Velfærd
  Lejres borgmester flytter sit kontor ud til borgerne

  Torsdag flytter Lejre Kommunes borgmester Carsten Rasmussen sit kontor til Englerup for en dag. Det er første stop på en rundtur, der vil bringe borgmesteren til mange flere steder i Lejre Kommune.

 • 30.07.18 Social
  Seks anbefalinger til socialministeren

  LOS-Landsorganisation for sociale tilbud er Danmarks største brancheorganisation for ikke-offentlige sociale tilbud hilser Mai Mercados serviceeftersyn og styrkelse af tilsynene velkommen.