Ny bog sætter fokus på hvordan systemtænkning, kontrol, strukturer uden helhedstænkning og mistillid undergraver det personlige, empatiske møde mellem fagpersoner og borgere.

Tre ud af fire danskere: Vi må skabe et mere personligt samfund

Epinion: Et flertal af danskerne mener, at store og upersonlige systemer truer vores velfærd og respekten for mennesket.

Danskerne roser deres læge på sygehuset og er glade for pædagogen i børnehaven.


Men 3 ud af 4 danskere mener, at samfundet i alt for høj grad er blevet et system uden respekt for det enkelte menneske. Velfærden er truet af store og upersonlige systemer, siger 6 ud af 10 danskere. Knapt 7 ud af 10 synes, vi skal skrue op for tilliden og ned for kontrollen i samfundet. Og hele 84 procent mener, det er bedst hvis beslutningerne træffes så tæt på borgerne som muligt.

Det viser en Epinion-måling, der bliver offentliggjort i dag og er foretaget for tænketanken Cura i forbindelse med udgivelsen af en publikation om velfærd med bidrag fra 24 fagpersoner.

Epinion-undersøgelsen er gennemført fra den 13. til den 28. januar på Epinions Danmarkspanel og bygger på 1.144 interviews med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover.

Cura-udgivelsen med titlen ”Det personlige samfund – personalisme i praksis” udkommer 29. januar. Den har bidrag fra 24 forskere, fagfolk og markante iagttagere af samfundsudviklingen, bl.a. fremtidsforsker Anne Skare Nielsen, sociolog Emilia Van Hauen og tidl. plejehjemsleder Thyra Frank. Bogen beskriver bl.a. hvordan systemtænkning, kontrol, strukturer uden helhedstænkning og mistillid undergraver det personlige, empatiske møde mellem fagpersoner og borgere.

Thyra Frank, tidligere plejehjemsleder, siger bl.a. i bogen:

”Ældrepleje er blevet et spørgsmål om fysiske rammer og skemaer, hvor systemet vasker hænder ved at kontrollere og dokumentere... Det er let, for det koster kun penge, men vi kvæler det væsentligste, som er det medmenneskelige”.

Noomi Falbe og Annette Cecilie Langdahl, sygeplejersker og undervisere, siger:

”Det er på tide, at personalet kræver deres fag tilbage, og at borgerne kræver at blive set som mennesker, der har ret til omsorg og nærvær. Sundhedsvæsenet må reformeres og tilbage til kernen“.

Mikael Lindholm fra Huset Zornig og Nick Allentoft fra Mediehuset DenOffentlige, skriver:

”Det regerende teknokrati har ikke vist en evne til at løse problemerne”.

Karen Lumholt, direktør for tænketanken Cura, kommenterer undersøgelsen:

”Epinion-målingen viser, at fagfolk ikke står alene med deres kritik. I befolkningen er der en markant modstand mod store upersonlige systemer; et råb om ”mere menneske og mindre system”. De offentligt ansatte gør det godt, men de er underlagt strukturer, som hæmmer det engagerede og empatiske møde mellem borger og ansatte. Det er synd for borgerne, men ikke mindre synd for de ansatte og deres arbejdsglæde”, siger Karen Lumholt.

Læs også professor Preben Melanders opfordring til et opgør med samfundsudviklingen 

FACTS

Fakta om bogen ”Det personlige samfund – personalisme i praksis”

Bogen udkommer i dag torsdag den  29. januar 2015 på Forlaget Vindelsti og er redigeret af Jonas Norgaard Mortensen og Karen Lumholt, forfatter/konsulent og direktør for tænketanken Cura.

Bidragyderne tæller bl.a. direktør for Institut for Lykkeforskning Meik Wiking, fremtidsforsker Anne Skare Nielsen, sociolog Emilia Van Hauen, Mikael R. Lindholm fra Huset Zornig og Nick Allentoft fra Den Lokalpolitiske Tænketank, Nadja Pass fra Borgerlyst og Samtalesaloner, tidligere plejehjemsleder Thyra Franck, Else Marie Bech og Finn Godrim fra Institut for Relationspsykologi, Steen Clausen fra Institut for Diapraxis og Henrik Schelde Andersen fra Center for Offentlig Kompetenceudvikling.  Se alle bidragydere under pressekit.

 

Fakta om Epinion-målingen

Foretaget for tænketanken Cura og offentliggjort i dag torsdag den 29.1. Undersøgelsen er gennemført fra 13.-29. Januar og bygger på 1.144 interviews med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover. Den er gennemført på Epinions Danmarkspanel. 

Vigtigste konklusioner

Næsten 6 ud af 10 danskere mener, at velfærden er truet af store upersonlige systemer og selvbetjening.

7 ud af 10 danskere oplever, at vores samfund er blevet for meget system og har for lidt respekt for mennesker. Lige så mange mener, at vi skal skrue op for tillid og ned for kontrol og mere end 8 ud af 10 ønsker, at beslutninger skal træffes så tæt på borgerne som muligt.

Vigtigste tal

 • 57 % af danskerne er “Enige” eller “Meget enige” i, at ”Velfærden er truet af store upersonlige systemer og selvbetjening.” Kun 16 % er “Uenige” eller “Helt uenige”.

 • 71 % af danskerne er “Enige” eller “Meget enige” i, at “Vores samfund er blevet for meget system og har for lidt respekt for mennesker.” Kun 10 % er “Uenige” eller “Helt uenige”.

 • 71 % af danskerne er “Enige” eller “Meget enige” i, at “Vi skal skabe et mere personligt samfund.” Kun 3 % er “Uenige” eller “Helt uenige”.

 • 65 % af danskerne er “Enige” eller “Meget enige” i, at ”Kontrollen og administrationen i det offentlige har taget overhånd.” Kun 12 % er “Uenige” eller “Helt uenige”.

 • 67 % eller 2/3 dele af danskerne er “Enige” eller “Meget enige” i, at “Vi skal skrue ned for kontrol og op for tillid.” Kun 8 % er “Uenige” eller “Helt uenige”.

 • 84 % af danskerne er “Enige” eller “Meget enige” i, at “Beslutninger skal træffes så tæt på borgerne som muligt.” Kun 1 % er “Uenige” eller “Helt uenige”.

 

Informationspakke til interesserede  

 På dette link ligger gratis PDF med bogens første 51 sider, fotos af forfatterne samt bogomslag I 2D og 3D

Emneord: Personalisme, Upersonlige systemer, Kvælertag, Teknokrati, Menneskelighed, Epinion, Cura, Karen Lumholt, Jonas Nørgaard Mortensen, Anne Skare Nielsen, Mikael Lindholm, Emilia van Hauen, Thyra Frank
CURA på DenOffentlige.dk Hvem er Cura? Tænketanken Cura ønsker at indgå aktivt i samfundsdebatten ud fra et relationelt menneskesyn Centralt i Cura's menneske- og samfundssyn står relationer, frihed og fællesskab. Vi...
Aktivitet: Artikler: 11 | Events: 1 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 29.01.15 EQ Dorte Erlingsson Konsulent
  Det personlige samfund - Det personlige ansvar

  Jeg er enig i de 2 foregående indlæg, men jeg vil gerne høre om andre deler min oplevelse af hvad der forgår.

  Jeg vil her tage udgangspunkt i valget Lars lykke og Helle Thorning, for det var opbygget på sådan en måde, at det kan være med til at give et helheds indtryk af vores måde at kommunikere og samarbejde på.
  Politikerne gik til valg for at vinde og de kæmper om vælgernes stemmer. Hvad kan de give vælgerne, så de vil stemme på dem. Vælgerne udtrykket, at de ikke har tillid til politikerne, for de oplevede, at det mere gjaldt om at få deres taburet og magten.
  Vælgerne udtrykker her deres magtesløshed over for politikerne. Vælgerne blev så spurgt om hvem de ville stemme på? Mange sagde, at jeg stemmer på dem der ikke vil ned lægge efter løn. Andre sagde, at de stemte på dem, der ikke vil røre ved børnechecken, osv.
  Jeg spørger bare om, hvor er samarbejdet, er vi bedre ind politikerne. Vi tager også selv valg ud fra begærlighed, vi har alle et fældes ansvar for Danmark.
  Hvad ligger der til grund for det vi siger og gør. Konsekvenserne kommer først senere, og derfor er det svært at se hvad grunden er.
  Vi oplever at politikerne skummer deres egen fløde, altså tænker mere på dem selv. Så det gør vi vælgere så også.
  Det her er forsvarsværker der styre vores samfund og vi har alle et fældes ansvar.
  Emotionerne er vores indre trafiksignaler. Vi må lære at sige til og fra, for ellers lader vi stå til.
  Det her handler ikke om, ikke at give eller modtag, men mere hvorfor vi giver og modtager.

 • 29.01.15 Agnethe
  Personligt Samfund

  Danmark er blevet et møjkedeligt land, systemer og regneark og for meget indblanding i folks private sfære, det er ikke til at holde ud.
  Politikere som er politikere mere for deres egen skyld, penge og magt, ingen idealer for, hvordan man ønsker det bedste samfund for folket, det er en meget trist udvikling.
  Man skal arbejde for at leve, ikke leve for at arbejde, som der kræves i dag.

 • 29.01.15 John Pedersen
  Det personlige samfund

  Vi har helt klart rykket os fra den "relationelle stat" mod den "transaktionelle stat" - vi ekspederes fra alle administrative kontorer, både offentlige og private virksomheder via digitale løsninger, talerobotter i telefonsvarere (du har nu følgende 5 muligheder....)
  Engang fik man en børnehaveplads ved at tage ned og snakke med Sonja på kommunen - nu er det ved at udfylde den digitale ansøgning som vi kan gøre fra vores ferielejlighed i Pataya.
  - naturligvis vil alle have et mere personligt samfund, men vil vi betale prisen? - og hvad vil vi selv gøre - staten, det er jo også os.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også