Tredobbelt betaling for hospitalsdage: Minister vil have raske borgere hurtigt hjem

Sundhedsministeren vil straffe kommuner, der ikke hjemsender færdigbehandlede patienter fra sygehusene. Ældre Sagen bakker op. KL afviser.

Alt for mange patienter, der er færdige med deres behandling på sygehusene, må til tider ligge i ugevis, før de bliver udskrevet. Det sker, fordi kommunerne ikke sørger for at have de fornødne pleje- og behandlingstilbud klar til dem.
 
Det mener sundhedsminister Sophie Løhde (V), der derfor vil sætte taksten for at huse færdigbehandlede patienter gevaldigt i vejret, så de kommuner, der ikke får sendt deres borgere hjem fra sygehusene, skal betale et væsentligt højere beløb til regionerne. 

Det skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

- Vi hører ofte, at de medicinske sygehusafdelinger i perioder er overfyldte og ikke har plads nok til patienterne, som derfor må tage til takke med en sengeplads på gangen. Men samtidig kan vi se, at der ligger patienter i sengene, som er færdige med deres behandling og bare venter på at komme hjem. Det er ærlig talt tosset og spild af sundhedsvæsnets ressourcer, siger sundhedsminister Sophie Løhde i pressemeddelelsen. 
 
Berlingske skriver, at der blandt sundhedsøkonomer er en forventning om, at de højere bøder vil have en effekt. 
 
Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi og -politik, siger, at de nuværende takster med stor sandsynlighed har betydet, at det ofte er billigere for kommunen at bruge sygehuset som midlertidig stue, indtil der opstår en ledig plads på et plejehjem, end det er at udbygge plejehjemmene til at have flere pladser.
 
- Jeg tror, at de markant højere takster vil rokke ved det regnestykke og motivere kommunerne til at tage patienterne hjem tidligere end i dag, siger han til Berlingske.
 
Ældre bliver udskrevet med kort varsel fra sygehuset
Ældre bliver udskrevet med kort varsel fra sygehusene, og det kan være umuligt at få det nødvendige personale og udstyr klar til, at de trygt kan komme hjem. 
 
Det siger formand for Social- og Sundhedsudvalget i Kommunernes Landsforening, Thomas Adelskov (S), efter at sundhedsminister Sophie Løhde (V) har bebudet, at kommunerne skal straffes for at lade færdigbehandlede patienter blive på hospitalet. 
 
- Der er rigtig meget pres på kommunerne. Vi har gennem de seneste år oplevet, at sygehusene udskriver borgerne meget, meget hurtigt. Derfor kommer borgerne hjem med meget komplekse problemstillinger. Vi skal have fagpersonale og udstyr klar, og det er ikke altid, vi kan nå det med så kort varsel, siger Thomas Adelskov. 
 
Hvert år er der ifølge ministeriet omkring 40.000 såkaldte færdigbehandlingsdage i sundhedsvæsnet. For at give kommunerne et økonomisk incitament til hurtigere at tage imod deres egne borgere vil ministeren skrue gevaldigt op for taksten.  I dag er taksten på 1976 kroner per dag for hver færdigbehandlet patient, men fremover vil kommunerne skulle betale 3952 kroner de to første dage en patient, der er færdig med sin behandling, er indlagt og 5928 kroner de øvrige dage.

Thomas Adelskov mener dog ikke, at større bøder vil betyde, at patienterne kommer hurtigere hjem. 

- Vi betaler allerede, når der ligger en patient på sygehuset, og vi er stærkt interesserede i at få borgerne hjem. Det er en økonomisk fordel for os, og det er rarere for borgeren at være tæt på hjem og familie, siger han.
 
Hvis man skal undgå, at færdigbehandlede patienter optager plads på sygehusene, skal der være bedre kommunikation mellem kommuner og regioner, sygehuse og plejehjem, mener Thomas Adelskov. 
 
- Kommunerne har brug for et par dage, før borgerne bliver udskrevet, så vi har mulighed for at stille med det rigtige setup. Det her skal løses af hensyn til borgerne, siger han. 
 
Ældre Sagen: Patienter må ikke parkeres i sygesengen
Mens KL afviser større bøder, så får sundhedsminister Sophie Løhde (V) får ros af Ældre Sagen. 
 
- Det er vigtigt, de bliver udskrevet, hvis der skal være en opfølgende indsats som genoptræning, frem for, at man bare ligger i en seng, og der er risiko for at blive mere og mere inaktiv, siger chefkonsulent i Ældre Sagen Mirjana Saabye.
 
Foruden den økonomiske pisk mener Mirjana Saabye også, at det er vigtigt med en organisatorisk indsats, der skal styrke samarbejdet mellem regionerne og kommunerne.
 
En indsats som der også er lagt op til i ministerens udspil. 
 
I udspillet fremgår det også, at bødestraffen skal falde sådan, at taksten for en færdigbehandlet patient, der ikke kan komme hjem fra sygehuset sættes til cirka 4000 kroner de første to døgn. Herefter stiger det til cirka 6000 kroner i døgnet. 
 
/Ritzau/
Emneord: Hospitalsindlæggelse, Færdigbehandlet, Hospitalsområdet, Sundhedsmyndighederne, Sundhedsminister, Sophie Løhde, Kjeld Møller Pedersen, Kommunernes Landsforening, Thomas Adelskov, Ældre Sagen, Udskrivning, Udskrevet, Hospitalsdage
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
  • 26.04.16 Peter Hansen Petersen
    Løs problemet - lad være med at lave flere

    Den eneste der her taber er borgerne. Sofie Løhde skal nu lave om i nogle regningers størrelser imellem kommuner og regioner, som så egentlig blot betyder, at nogle DJØF'ere og HK’ere flytter endnu mere rundt på borgernes penge - én gang til. Samtidig skal de bruge tid på at registrere og måle for at lave regninger til hinanden, og sikkert også blive uenige om regningernes størrelse. Dette arbejdet er direkte spild, da intet af dette arbejde direkte tilføje værdi til borgernes velfærd. I stedet for at få skabt en ordentlig proces, hvor borgeren oplever at blive behandlet og derefter modtage pleje uden problemer. Det er det interessante. Det er her vi skal fokusere. Det er her vi skal finde ud af hvad der står i vejen for at gøre det rigtige. Hvad ministeren og andre DJØF’ere gætter på kommer til at ske, når hun prøver at manipulere med systemet via økonomisk straf er uambitiøs politisk håndværk. Gør det i stedet muligt for regionerne og kommunerne at lave et ordentlig samarbejde omkring at gøre det godt for borgeren. Så behøver ingen bruge tid og kræfter på at beskylde den anden sektor for at gøre noget forkert og sende regninger rundt i systemet. Det er måske ikke nemt, men det er klart den enkleste løsning. Og alle ønsker at gøre et godt stykke arbejde – hjælp dem med det.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også