Trillende teams skal sikre coronatest af plejehjemsansatte

En ny trillende enhed skal rykke ud på landets plejecentre for at sikre social- og sundhedsansatte på landets plejecentre adgang til regelmæssige tjek for covid-19-smitte, lyder konkret forslag fra FOA.

Det halter gevaldigt med at få testet de ansatte på landets plejehjem for corona, selvom testningen af netop den gruppe er et erklæret mål i regeringens teststrategi og afgørende for at beskytte sårbare borgere.

Ifølge tal fra Politiken har 53 procent af landets plejehjem ingen planer om løbende at teste sine ansatte. Og det bekymrer formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA Torben Hollmann. Ikke mindst efter det er kommet frem, at et plejehjem i Nordjylland har 29 smittede. Et eksempel på, hvor galt det kan gå, når man ikke tester systematisk.

“Det er foruroligende tal, som kalder på en langt mere aggressiv og systematisk teststrategi. Ellers risikerer vi, at de ansatte bærer smitten med ind på et plejehjem til beboere, som er særligt skrøbelige og vil dø af sygdommen,” siger Torben Hollmann.

Han peger selv på muligheden for at etablere testbusser, som kører rundt til plejecentrene.

“Skal vi lykkedes med at få testet mere frontpersonale, er testkapaciteten nødt til at rykke tættere på dem. Man har jo busser til alle mulige andre typer test og mobile blodbanker, så det burde være muligt. Hvis sådan et trillende team kørte til Nakskov, kunne man hurtigt og nemt få testet hele byens plejehjemspersonale,” siger Torben Hollmann.

EU’s smitteagentur, ECDC, anbefaler, at man udfører systematisk testning af blandt andre plejehjemsansatte hver eller hver anden uge. Når så stor en andel af plejehjemmene trods det ikke har planer om at teste personalet løbende, skyldes ifølge sektorformanden mangel på tid og tilgængelighed.

“Det er jo ikke selve testen, der tager lang tid. Men testene skal tages i arbejdstiden, da de er arbejdsrelaterede. Hvis det nærmeste testtelt ligger en halv times kørsel væk, og alle medarbejdere jævnligt skal testes, løber det op i rigtig mange timer, der skal trækkes ud af plejen,” siger Torben Hollmann.

Sektorformanden vil nu rette henvendelse til Sundheds- og Ældreministeriet og Sundhedsstyrelsen, så man hurtigst muligt kan finde en løsning på problemet og forhåbentligt få testbusserne ud til plejehjemmenes hoveddøre.

”Det er helt afgørende, at vi får gået systematisk til værks for vi skal leve længe endnu med smitterisikoen. Så det skylder vi både de sårbare borgere og de ansatte, der hver dag skal tage sig af dem,” siger han.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.02.21 Sundhed
  Patientrettigheder til hurtig udredning og behandling bliver genindført

  Antallet af COVID-19 patienter på sygehusene er nu faldet så meget, at patientrettighederne til hurtig udredning og behandling genindføres den 1. marts 2021. I dag er ca. 12 pct. af de medicinske sengepladser og ca. 15 pct. af de intensive sengepladser planlagt til COVID-19 i brug.

 • 25.02.21 Sundhed
  Kræftens Bekæmpelse: Sådan får vi tidligere og bedre diagnoser af kræft

  Halvdelen af alle kræftpatienter kommer ikke direkte i kræftpakkeforløb. Men ingen ved præcist, hvad der sker med dem. Og derfor kan sundhedsvæsenet heller ikke for alvor forbedre den tidlige opsporing af kræft. Og det er fatalt for patienterne. Kræftens Bekæmpelse udsender i dag en ny rapport, der skal bane vejen for forbedringer.

 • 23.02.21 Sundhed
  2.500 sårbare og ældre borgere får fremskudte vaccinationstilbud

  Borgere i 17 kommuner bliver visiteret til og kontaktet om et særligt vaccinationstilbud i uge otte. Vaccinationen kan ikke bookes online eller via telefon.

 • 23.02.21 Sundhed
  Pioner i blodkræftforskning modtager Hagedorn Prisen 2021

  10.000 danskere går uvidende rundt med kroniske blodkræftsygdomme og dermed risiko for bl.a. livstruende blodpropper. Det er et område, professor Hans Hasselbalch har viet sit professionelle liv til at forske i. Et arbejde, han betegner som en hjertesag. For sin imponerende og skelsættende indsats modtager han Hagedorn Prisen 2021 på 1,5 mio. kr.

 • 22.02.21 Sundhed
  Godt nyt: Flere lægemidler til sjældne sygdomme

  Flere patienter med sjældne sygdomme får mulighed for behandling, når der løbende godkendes flere lægemidler til sjældne sygdomme. Det er et stort plus for de mange patienter, siger Lægemiddelindustriforeningens koncernchef Ida Sofie Jensen.