Trillende teams skal sikre coronatest af plejehjemsansatte

Sundhed

16/06/2020 11:19

En ny trillende enhed skal rykke ud på landets plejecentre for at sikre social- og sundhedsansatte på landets plejecentre adgang til regelmæssige tjek for covid-19-smitte, lyder konkret forslag fra FOA.

Det halter gevaldigt med at få testet de ansatte på landets plejehjem for corona, selvom testningen af netop den gruppe er et erklæret mål i regeringens teststrategi og afgørende for at beskytte sårbare borgere.

Ifølge tal fra Politiken har 53 procent af landets plejehjem ingen planer om løbende at teste sine ansatte. Og det bekymrer formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA Torben Hollmann. Ikke mindst efter det er kommet frem, at et plejehjem i Nordjylland har 29 smittede. Et eksempel på, hvor galt det kan gå, når man ikke tester systematisk.

“Det er foruroligende tal, som kalder på en langt mere aggressiv og systematisk teststrategi. Ellers risikerer vi, at de ansatte bærer smitten med ind på et plejehjem til beboere, som er særligt skrøbelige og vil dø af sygdommen,” siger Torben Hollmann.

Han peger selv på muligheden for at etablere testbusser, som kører rundt til plejecentrene.

“Skal vi lykkedes med at få testet mere frontpersonale, er testkapaciteten nødt til at rykke tættere på dem. Man har jo busser til alle mulige andre typer test og mobile blodbanker, så det burde være muligt. Hvis sådan et trillende team kørte til Nakskov, kunne man hurtigt og nemt få testet hele byens plejehjemspersonale,” siger Torben Hollmann.

EU’s smitteagentur, ECDC, anbefaler, at man udfører systematisk testning af blandt andre plejehjemsansatte hver eller hver anden uge. Når så stor en andel af plejehjemmene trods det ikke har planer om at teste personalet løbende, skyldes ifølge sektorformanden mangel på tid og tilgængelighed.

“Det er jo ikke selve testen, der tager lang tid. Men testene skal tages i arbejdstiden, da de er arbejdsrelaterede. Hvis det nærmeste testtelt ligger en halv times kørsel væk, og alle medarbejdere jævnligt skal testes, løber det op i rigtig mange timer, der skal trækkes ud af plejen,” siger Torben Hollmann.

Sektorformanden vil nu rette henvendelse til Sundheds- og Ældreministeriet og Sundhedsstyrelsen, så man hurtigst muligt kan finde en løsning på problemet og forhåbentligt få testbusserne ud til plejehjemmenes hoveddøre.

”Det er helt afgørende, at vi får gået systematisk til værks for vi skal leve længe endnu med smitterisikoen. Så det skylder vi både de sårbare borgere og de ansatte, der hver dag skal tage sig af dem,” siger han.

Mest Læste

Annonce