Foto: Shutterstock

Trods corona: Kommuner svigter rengøring

God hygiejne er fundamental i kampen mod corona, alligevel sparer mange kommuner på rengøringen, hul i hovedet siger FOA-sektorformand.

Hygiejnen i samfundet er det allervigtigste våben i kampen mod corona. Så klart lyder budskabet fra Sundhedsstyrelsen, alligevel har hver tredje kommune spareforslag på rengøringen med i deres budgetoplæg til 2021, det viser en rundspørge Epinion har foretaget for FOA.

”Jeg er helt ærligt både rystet og overrasket. Hvis vi har lært noget af coronakrisen, så er det at hygiejnisk rengøring virker. Ikke alene har vi holdt epidemien stangen, men vi har også haft held til næsten at afskaffe den almindelige influenza og andre smitsomme sygdomme, og så kommer kommunerne med den her melding. Det giver ingen mening,” siger Pia Heidi Nielsen, sektorformand for Kost- og Servicesektoren i FOA.

Epinion har på vegne af FOA interviewet 71 kommunalchefer om kommunernes budgetplaner, og 33 procent fortæller, at de har spareforslag på rengøringen med i deres sparekataloger i deres oplæg til budget i 2021, mens omkring 10 procent fortæller, at de slet ikke centralt har opprioriteret rengøring og hygiejne i 2020.

”Det er jo hul i hovedet, at vi forlanger, at almindelige borgere skal indordne sig under myndighedernes restriktioner, hvis kommunerne så ignorerer helt basal hygiejnisk rengøring, som vi ved virker,” mener Pia Heidi Nielsen.

Kommuner overtager sundhedsopgaver
Hun understreger, at det ikke er ny viden, at rengøring og hygiejne afbryder smitteveje og forhindrer eller mindsker infektioner. Det har man længe arbejdet efter på hospitaler og sygehuse, men corona har tydeliggjort, at en virus ikke kender forskel på, om den er på et hospital, et plejehjem, i en daginstitution eller et helt fjerde sted. Den smitter og kan koste liv, uanset om den lever på legetøj eller operationsudstyr.

”Det er skræmmende at tænke på, at i en tid, hvor patienter sendes hurtig hjem fra sygehusene, og sundhedsopgaverne i højere grad varetages af kommunerne, så forvalter de elementær hygiejnisk viden og tiltag på den måde” siger Pia Heidi Nielsen.

Kun 39 procent af kommunerne har lagt sig fast på en fortsat prioritering af rengøring og hygiejne i 2021. Mange kommuner var i undersøgelsen ikke afklaret på det, mens hver tiende har besluttet at vende tilbage til niveauet før corona.

”Det kalder på en central melding fra Christiansborg om, at man vil opprioritere hygiejne- og rengøringsområdet til næste år og de kommende år,” mener Pia Heidi Nielsen.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 18.09.20 Kommunalt
  Budgetløft i Aarhus: Over 45 mio. kr. til socialområdet

  Et budgetløft på mere end 45 millioner kroner skal løfte indsatserne på det sociale område i de kommende år. Det blev resultatet af budgetforliget, hvor forligspartierne blev enige om at prioritere midler til socialområdet for at sikre kernedriften og for at reducere behovet for yderligere opbremsninger på området.

 • 15.09.20 Kommunalt
  Danmarkshistorie: Politikere og borgere skal evaluere kommunale chefer

  Egedal Kommune bryder nu med tradition og skriver danmarkshistorie ved at lave den første offentlige ledelsesevaluering, hvor også politikere og borgere skal vurdere kommunens ledere.

 • 15.09.20 Kommunalt
  Nattelivet skal lukkes ned

  Den københavnske borgmester Frank Jensen står klar med en plan til at reducere smittespredningen i Hovedstaden. Nattelivet skal lukkes ned.

 • 09.09.20 Kommunalt
  Offentlige computere ramt af IT-angreb

  Offentlige computere på landets biblioteker og borgerservicecentre har været udsat for et avanceret it-angreb. Sagen efterforskes af politiet. Samtidig sætter kommunerne nu ekstra ind for at lukke huller i sikkerheden

 • 08.09.20 Kommunalt
  Dyrere bilkørsel kan skævvride Danmark

  Dyrere brændstof, vejafgift og tilskud til elbilsejere. Sådan lyder et udpluk af de forslag Bilkommissionen fremlagde mandag. Det må ikke blive en skjult skat til landdistrikterne, mener Landdistrikternes Fællesråd.