Trods drab og påbud står løsninger i skyggen: Region og kommune i krig om ansvar

Ledelse

09/05/2016 08:00

Nick Allentoft

Arbejdstilsynet er kommet med endnu et strakspåbud til bostedet Lindegården. Kommune og region slås om ansvar.
Sikkerheden på det socialpsykiatriske bosted Lindegården er stadig ikke i orden, og det skal der straks gøres noget ved.   Sådan lyder det fra Arbejdstilsynet til Københavns Kommune, som er ansvarlige for bostedet i Roskilde. 

Efter at en 57-årig social- og sundhedsassistent i marts blev dræbt af en psykotisk beboer på bocenteret, og Arbejdstilsynet kom med to strakspåbud, er forholdene nemlig endnu ikke kommet i orden, lyder det.

Læs også: Dennis K: Vi har fået livsfarlig svingdørspsykiatri

Og det er man enig i hos Københavns Kommune.   - Jeg er glad for, at man peger så entydigt på, at så længe disse meget syge og stofmisbrugene beboere går frit rundt, kan sikkerheden ikke komme i orden, siger Jesper Christensen (S), socialborgmester København.   Han påpeger dog, at strakspåbuddet i høj grad handler om samarbejdsproblemer med psykiatrien i Region Sjælland, som også bliver nævnt af Arbejdstilsynet.   - Jeg er glad for, at de er meget klar i mæglet om, at situationen især skyldes samarbejdsvanskeligheder med regionens psykiatri, siger han.   Læs mere om vold og trusler på bosteder   Hos Region Sjælland anerkender man samarbejdsproblemerne.   - Påbuddet indeholder nogle af de problemer, der er mellem regionen og kommunen omkring Lindegården, siger regionsrådsformand Jens Stenbæk (V) og fortsætter:   - Derfor har vi holdt møde med kommunen om, hvordan vi kan tackle problemerne fremover og lave nogle klare aftaler om, hvordan vi får forbedret misbrugsbehandlingen, udskrivningen, indlæggelser og løfte informationsniveauet mellem vores to institutioner.   Spørgsmålet: Hvorfor er det så svært at samarbejde?   - Vi har opfordret Københavns Kommune til at finde andre botilbud, da Lindegården er præget af at være et meget hårdt belastet, kriminelt miljø, hvor der blandt andet bliver handlet med stoffer.    - Derfor er det en forkert løsning, når vi udskriver behandlede borgere fra psykiatrien, at kommunen vælger at visitere de borgere ind på Lindegården, siger han.   Men ifølge Københavns Kommune handler det mere om, at borgerne er for syge til at være på Lindegården.    - Et kommunalt botilbud er først og fremmest et hjem, hvor beboerne kan komme og gå som de vil.    - Vi kan godt sætte ekstra vagter op, men vi kan ikke skabe et trygt arbejdsmiljø så længe nogle af borgerne er så syge og udadreagerende, som de er, siger Jesper Christensen.   Ifølge Arbejdstilsynet kan en virksomhed få et strakspåbud, hvis der er tale om et alvorligt arbejdsmiljøproblem, og fejlen skal udbedres med det samme.    /ritzau/  

Mest Læste

Annonce