Troels Lund vil ændre førtidspension inden sommer

Beskæftigelsesministeren er blevet berørt af mange enkeltsager, der vidner om meningsløse ressourceforløb.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er klar til at justere reglerne for førtidspension i indeværende folketingssamling. 

Det siger han under en høring på Christiansborg onsdag. Den finder sted forud for, at førtidspensionsreformen fra 2012 skal igennem en større kulegravning, hvor politikerne vil se på, om reformen har virket efter hensigten.

- Intentionen med reformen er rigtig. Det er, at vi skal have flest muligt i job, fastslår Troels Lund Poulsen (V).

- Men jeg bliver også berørt af de mange enkeltsager, der bliver sendt til mig. Ud fra det jeg får forelagt, virker det, som om nogle bliver sendt i meningsløse ressourceforløb.

Det mest presserende er at få set på rammerne for tildeling af førtidspension, fastslår han. Flere politikere har erkendt, at reglerne er for upræcise. 

Og at der er for stor forskel på, hvornår kommunerne tilkender førtidspension.

Troels Lund Poulsen understreger, at det i et velfærdssamfund som det danske skal være muligt at få en førtidspension, hvis man vitterligt ikke kan arbejde. Og det er det også fortsat, mener han.

I 2017 blev der tilkendt 9700 førtidspensioner. I 2012, før reformen trådte i kraft, var tallet 14.750. Et af målene med reformen var netop, at færre, især unge, skulle på førtidspension.

Socialdemokratiet enige 

Reglerne for førtidspension blev ændret for fem år siden, så det er blevet sværere at få førtidspension.

Nu er det formentlig nødvendigt at ændre reglerne, så lidt flere borgere i fremtiden vil være berettiget til førtidspension end i dag, lyder det også fra både Venstre og Socialdemokratiet forud for den større gennemgang af førtidspensions- og fleksjobområdet, der skydes i gang med en høring på Christiansborg onsdag.

Overordnet set er de to partier enige om, at hensigten var rigtig, da de for fem år siden sammen med et flertal i Folketinget blev enige om at ændre de daværende regler.

Som udgangspunkt skulle det være slut med førtidspension til folk under 40. Og også folk, der kun havde kræfter til at arbejde ganske få timer, skulle i fleksjob.

Læs om socialkrisen

Vi har skrevet om sygdomsramte og klemte borgere i systemet gennem lang tid.

Læs vores tema om socialkrisen, hvor en lang række artikler er samlet. 

Men der er blevet alt for stor forskel på, hvor svært det er at få tilkendt førtidspension i landets kommuner, erkender de to partier. 

- Jeg tror, at forklaringerne er mange. Men jeg mener, at der er behov for, at man får præciseret lovgivningen, siger Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen. 

- Så jobcentrene ikke er i tvivl om, at der skal ske en tilkendelse af førtidspension, når man er i dialog med et menneske, hvor det er åbenbart formålsløst at gå videre i forhold til at komme tilbage på arbejdsmarkedet.

Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, er enig.

- Jeg ved ikke, om det er blevet for svært at få førtidspension. Men jeg tror, at vi er nødt til at lave noget klarere lovgivning, som gør, at nogle flere kan få det. 

Førtidspensionsreform

Læs mere om forløbet efter reformen af førtidspension på vores temaside. Bl.a.:

- Tendens: Alvorligt syge flytter for at få førtidspension 

- Partier anklages for at trække tiden med evaluering af førtidspensionsreform 

- De seks største kommuner kræver ændring af førtidspensionsreformen 

- For jeg kan godt se, når jeg møder nogle af de mennesker, som rent faktisk bliver tæsket rundt i ressourceforløb - de burde sådan set bare have en førtidspension. 

- Vi skal lave en klarere lovgivning. Og det kommer også til at ske.

Konsekvensen af klarere regler vil formentlig være, at flere får førtidspension.

- Jeg tror, at der i nogle kommuner er et efterslæb. Der er mennesker, der i dag befinder sig på kontanthjælp, og som burde være på førtidspension. Det har jeg en forventning om, at kommunerne retter op på, siger Hans Andersen.

Ud over Venstre og Socialdemokratiet står også Konservative, Liberal Alliance, SF og De Radikale bag reglerne om førtidspension og fleksjob.

/ritzau/

 

Emneord: Førtidspension, Leif Jahn Jensen, Socialkrise, 310118
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 03.02.18 Ulla Hansen
  Fleksjob

  det er fint med at blive tildelt fleksjob, problemet er bare, at mange virksomeheder, det være sig private og offentlige udnytter, at en fleksjobber skal i praktik før en ansættelse. i praktikken er fleksjobberen gratis for virksomheden..
  Ville være rart, hvis flere virksomheder tog ansvaret på sig. Det er der mange der gør, men også mange der slet og ret takker nej til at få en fleksjobber, selv om de kun skal betale for den "effektive" tid.. måske det med effektiv tid skulle implementeres for alm. ordinære ansatte også.. bare en tanke

 • 02.02.18 pia søgaard
  Arbejdsmarkedet

  I dag har man som arbejdsløs/sygemeldt en jobkonsulent som sagsbehandler...de hjælper ikke med til at man kommer i job, de kontrollerer - foregår vel automatisk, at reglerne om jobsøgning for forsikrede bliver overholdt, hvilket jo er ok....men derudover"hjælper" de kun folk i praktikpladser...der er jo ingen lette job at søge - alt er inddraget til praktik...alle kommuner har alenlange lister med virksomheder der gerne vil have gratister - de arbejder uden rettigheder for bistanden og kommunerne får stor refusion tilbage fra staten...kassetænkning så det batter og nærmest en form for moderne slaveri, for der bliver handlet med mennesker, stat, kommune og virksomheds ejere imellem...så frit arbejdmarked igen og klare regler på alle områder ønskes...det burde være en politikers fornemste opgave ikke at vedtage lovgivning, man ikke selv vil underlægges.

 • 01.02.18 Lone Bording
  Samfundsnytte Uproduktive borgeres pension investeres i privat profit -

  Socialchefens samfundsopgave er at investere uproduktive borgeres rigelige pension i produktive private virksomheders profit - samtidig gives der et aktiveringstilbud - win win de uproduktive borgere er med til at skabe produktiv profit og der er et socialt islæt af bløde senge -
  Alternativet er borgerløn på 8000 brutto uden blød seng og socialt islæt -

 • 31.01.18 Filicia Mejse Leeann Larsen
  Fleksjob

  Det er super med flere folk der kan få fleksjob, det er fuldstændig meningsløst at tro det får folk nærmere arbejdsmarkedet da det stort set er umuligt at få et fleksjob, i hvert fald der hvor jeg bor og hvis man har et højt fagligt niveau.
  Så få nu skabt nogle fleksjob først

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også