Trump: Ted Cruz har været en stærk modstander

Forretningsmanden Donald Trump ligner en sikker vinder i kampen om at blive Republikanernes præsidentkandidat.

Den kontroversielle mangemilliardær Donald Trump kan næsten smage titlen som Republikanernes præsidentkandidat, efter at han tirsdag har vundet primærvalget i den amerikanske delstat Indiana.

Samtidig har rivalen Ted Cruz, der har været Trumps nærmeste modstander, valgt at trække sig fra kampen.


Og selv om ordkrigen mellem de to har været skarp, var det en anderledes positiv hilsen, der natten til onsdag dansk tid blev sendt til den tidligere konkurrent fra Donald Trump.

- Jeg har konkurreret hele mit liv - om det har været i sport, forretningsverdenen eller politik. Og jeg har stået over for nogle af de mest fantastiske modstandere nogensinde lige her i dette republikanske parti, siger Trump.

- Det er en meget modig ting, Ted har gjort. Vi har brug for at samle os i partiet.

- Ted Cruz er en stærk modstander. Han er både stærk og klog, og han har en stor fremtid foran sig. Jeg har selv haft svære tider, og det er ikke sjovt. Jeg forstår, hvordan Ted og hans skønne familie har det, lyder det videre fra Donald Trump.

Få timer tidligere var stemningen mellem de to partifæller ellers iskold.

I et interview med Fox News nævnte Donald Trump en historie om, at Ted Cruz' far, Rafael Cruz, havde forbindelser til Lee Harvey Oswald, der blev anholdt for at stå bag drabet på præsident John F. Kennedy.

Ted Cruz' kampagnestab afviste pure forbindelsen og kaldte det for "endnu en historie til skraldespanden".

I sin sejrstale efter resultatet i Indiana fandt Donald Trump plads til at takke sin familie og rette skytset mod den demokratiske frontløber, Hillary Clinton.

- Vi går efter Hillary Clinton. Hun vil ikke blive en god præsident, men en dårlig præsident, siger han.

- Vi vinder i november, og vi kommer til at vinde stort, siger Trump videre med henvisning til præsidentvalget, der finder sted 8. november.

Republikansk formand: Vi må stå sammen om Trump
Nu er det på tide, at Republikanerne står sammen og samler sig om den kandidat, der skal slå en demokrat i kampen om at overtage for Barack Obama i Det Hvide Hus i USA.
 
Og den kandidat bliver "formentlig" Donald Trump, lyder det nu fra Reince Priebus, formand for Republikanernes nationale komité, der udgør partiets øverste ledelse.
 
- Donald Trump vil formentlig være Republikanernes nominerede. Vi skal alle samles og fokusere på at slå Hillary Clinton, skriver Reince Priebus på det sociale medie Twitter med henvisning til Demokraternes favorit til at blive præsidentkandidat.
 
Den kontroversielle rigmand Donald Trump ligner mere og mere Republikanernes bud på en præsident, efter at han tirsdag tog en klar sejr ved primærvalget i Indiana.
 
Valgresultatet fik den nærmeste rival i præsidentkapløbet, Texas-senator Ted Cruz, til at indstille sin kampagne.
 
Dermed er blot Donald Trump og John Kasich tilbage på listen over republikanske kandidater. Sidstnævnte er langt efter og kan umuligt nå op på de 1237 delegerede, som omvendt er inden for rækkevidde for Trump.
 
Hos Demokraterne fører tidligere udenrigsminister og førstedame Hillary Clinton klart foran Bernie Sanders.
 
Præsidentkandidaterne bliver endelig udpeget ved partiernes konventer til sommer.
 
Republikanernes konvent finder sted til juli i Cleveland, mens Demokraternes bliver holdt samme måned i Philadelphia. Selve præsidentvalget finder sted 8. november.
 
FAKTA: De to republikanske præsidentkandidater
Texas-senator Ted Cruz har meldt sig ud af Republikanernes kandidatræs. Nu står to mænd tilbage i kampen.
 
Tilbage er nu:
 
* Donald Trump, 69 år. Forretningsmogul og tv-personlighed.
Da han først offentliggjorde sit kandidatur, var der ikke mange, som troede på, at han ville kunne mønstre en solid opbakning blandt vælgerne på grund af en række kontroversielle udtalelser om flere befolkningsgrupper.
Efter sin seneste sejr ved primærvalget i delstaten Indiana har han dog sat en tyk streg under, at han formentlig bliver partiets præsidentkandidat.
 
* John Kasich, 63 år. Populær guvernør i den vigtige svingstat Ohio.
Kasich har været kongresmedlem i 18 år og forsøgte også at blive præsidentkandidat i 2000. Siden blev han Ohios guvernør i 2011 og genvalgt til posten i 2014.
Han ligger langt efter Donald Trump i stillingen over antallet af delegerede, men har slået fast, at han vil fortsætte som kandidat, så længe Donald Trump ikke har de nødvendige 1237 delegerede bag sig.
 
Kilde: The New York Times, Business Insider
 
/ritzau/

/ritzau/AFP

Emneord: USA, Præsidentvalg, Donald Trump, Ted Cruz, Hillary Clinton, Republikanere
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 30.11.15 Bæredygtighed
  Danmark med i præsident Obamas ”Mission Innovation”

  USA med præsident Obama i spidsen har taget et ambitiøst internationalt energiforskningsinitiativ, hvor 20 lande – herunder Danmark – forpligter sig til en markant forøgelse af midlerne til energiforskning over en femårig periode. Zuckerberg, Branson, Soros og Bill Gates er blandt de private deltagere.