Tusinder elever misser folkeskolens afgangsprøve

Særligt børn af ufaglærte får ikke taget afgangsprøven i dansk eller matematik, når de forlader 9. klasse.

Hvert år forlader flere tusinde elever grundskolens 9. klasse uden at have taget alle afgangsprøver.

Det viser en ny analyse fra Den Sociale Kapitalfond ifølge Politiken.


Cirka 3500 af de børn, der i 2014 forlod 9. klasse, undlod at gå op til en eller flere af prøverne i dansk og matematik.

Det svarer til 5,5 procent af alle afgangselever mod 3,6 procent i 2007.

Det er primært ufaglærtes børn, der misser prøverne. De udgør 12 procent - eller hver 8. elev. Det står i modsætning til børn, hvoraf mindst en af forældrene har en lang videregående uddannelse, hvor andelen kun er tre procent.

Betydningen af at have taget alle prøver i dansk og matematik ved afgangsprøven i 9. klasse er blevet vigtigere end nogensinde før.

Som noget nyt er det et krav for at komme ind på erhvervsuddannelserne, og det samme ventes at gælde på de gymnasiale uddannelser.

- Hvis ikke skolerne arbejder målrettet mod, at alle elever får registreret et resultat, vil de her elever være i risiko for at diskvalificere sig selv fra uddannelsessystemet fremadrettet, siger Kristian Jakobsen, analysechef i Den Sociale Kapitalfond, der får midler fra blandt andet Tryg Fonden, til Politiken.

Er alle eksaminerne ikke i hus efter 9. klasse, kan elever tage 10. klasse året efter. Men det gør kun omkring hver femte, viser tal fra tidligere årgange.

Noemi Katznelson, der er forskningsleder på Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet i København, advarer om udviklingen.

- Ikke at afslutte en grundskole er det dårligste kort at få med sig på vejen, siger hun til Politiken og tilføjer:

- Af dem, der senere lander på kontanthjælp, har 80 procent ikke afsluttet matematik i 9. klasse, og omkring 50 procent har ikke gennemført dansk, siger hun.

Ifølge Claus Hjortdal, der er formand for Skolelederforeningen, er den primære forklaring på det stigende antal elever uden samtlige prøver under bæltet, at der de senere år er blevet inkluderet flere børn med særlige behov i den almene undervisning.

/ritzau/

Emneord: Folkeskolens afgangsprøve, Skoleavisen, Den Sociale Kapitalfond, Trygfonden, Social arv, Claus Hjortdal, Skoleledelse, Socialøkonomi
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
  • 05.05.16 Kurt Greis
    Tusinder elever misser folkeskolens afgangsprøve

    Når man disker op med statistiske tal, så ville det være rart at vide, om tallene er renset for 'elever med særlige behov', idet Claus Hjortdals slutbemærkning ellers risikerer at være lidt forvrøvlet eller i værste tilfælde direkte ukorrekt.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også