Tyske socialdemokrater vælger Schulz som Merkels udfordrer

Den 61-årige Martin Schulz er "ydmyg og taknemmelig" over udnævnelsen som SPD's kanslerkandidat.

Tysklands socialdemokrater i SPD har søndag enstemmigt valgt Martin Schulz som partiets kanslerkandidat ved forbundsdagsvalget i september, erfarer nyhedsbureauet dpa.

Ledelsen af partiet har således enstemmigt nomineret den 61-årige tidligere formand for EU-Parlamentet som manden, der skal udfordre Angela Merkel til posten som Tysklands kansler. 

- Det er en utrolig følelse, udtaler han ifølge dpa.


- Jeg er netop blevet udpeget af partibestyrelsen som kanslerkandidat. Jeg er ydmyg og taknemmelig.

Beslutningen kommer ikke som nogen overraskelse, efter at den eneste modkandidat, udenrigsminister Sigmar Gabriel, trak sig som kandidat tidligere på ugen.

Ved en partikongres i marts ventes Schulz at overtage formandskabet i SPD efter netop Sigmar Gabriel. 

Meningsmålinger tyder på, at han har en nogenlunde chance for at vinde over Angela Merkel ved valget 24. september.

I en måling i avisen Bild tidligere på måneden svarede 38 procent af vælgerne, at de foretrækker Schulz som kansler. 39 procent vil beholde Merkel, der stiller op til sin fjerde periode som Tysklands forbundskansler.

Martin Schulz blev valgt til formand for EU-Parlamentet i 2012. I Tyskland har den tidligere boghandler også bestredet hvervet som borgmester i byen Würselen i en årrække. 

SPD opnåede ved det seneste forbundsdagsvalg for fire år siden 25,7 procent af stemmerne. 

Siden har partiet ligget omkring 20 procent i meningsmålinger og er på nuværende tidspunkt det mindste parti i Merkels koalitionsregering. Hendes eget kristendemokratiske CDU er størst.

Fra begge fløje er der et pres: Venstreorienterede Die Linke og det indvandringskritiske og EU-skeptiske Alternative für Deutschland har begge tappet vælgere fra socialdemokraterne.

Derfor venter der Martin Schulz en stor opgave med at genrejse SPD, der senest sad på kanslermagten under Gerhard Schröder fra 1998 til 2005.

Ifølge nyhedsbureauet AFP vil Martin Schulz kæmpe for lighed. Og i et samfund, der er "dybt splittet", vil han kæmpe for at genopbygge tilliden, fastslår han søndag efter udnævnelsen.

/ritzau/

Emneord: Tyskland, Kansler, Angela Merkel, Martin Schulz, Udland, 300117
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 30.01.17 Politik
  Her er regeringens nye bandepakke: Presset på bander og rockere skal øges

  Danskerne skal kunne færdes på gaden uden frygt for at blive fanget i rocker- og bandegruppers skyderier. Flest muligt rockere og bandemedlemmer skal bag tremmer, og presset på rockerne og banderne skal øges. Med 28 initiativer sætter regeringen ind mod rocker- og bandekriminalitet.

 • 30.01.17 Infrastruktur
  Staten bruger 7 mia årligt på IT: Minister starter oprydning i it-systemer

  Ministeren for offentlig innovation stiller sig nu i spidsen for at rydde op i statens it-systemer. Både de mange systemer, som ikke er blevet vedligeholdt eller udbudt og de store offentlige it-projekter, som nu skal sikkert i havn. De mange penge, som staten hvert år bruger på it, skal dermed anvendes klogere.

 • 27.01.17 Velfærd
  Enigt sundhedsudvalg: Odense skal være røgfrit i 2030

  Ingen børn og unge og kun 2 % af de voksne i Odense ryger i 2030. Sådan lyder den ambitiøse vision, som et enigt Sundhedsudvalg i Odense Kommune har besluttet at anbefale byrådet.

 • 08.01.15 Velfærd
  Analyse: Femern Bælt-forbindelsen gør Danmark og Europa rigere

  Ny samfundsøkonomisk analyse af Femern Bælt-projektet viser, at den faste forbindelse mellem Danmark og Tyskland er en god investering. Projektet har en forretning på 5,0 pct. for Europas vedkommende. Det ligger over de 4 pct., som er grænsen for, hvornår samfundet bliver rigere af de investeringer, vi foretager.