Udbuddet af huse rammer laveste niveau i otte år

Vi skal otte år tilbage for at finde en maj måned, hvor der var færre huse til salg i Danmark, end der er lige nu. Alene henover det seneste år er der tale om et fald i udbuddet på 4,3 procent. Det viser nye tal fra Boligsiden.dk.

Der er lige nu lidt over 35.700 villaer og rækkehuse til salg i Danmark, hvilket er 4,3 procent færre end i maj måned sidste år. Og ser vi tilbage over en længere årrække, er faldet endnu større. En ny opgørelse over udviklingen i udbuddet fra Boligsiden.dk viser, at vi skal otte år tilbage i tiden for at finde et tidspunkt, hvor der var færre huse til salg i en maj måned, end der er lige nu.

”Generelt har udbuddet af huse været faldende siden midten af 2011, men i år har vi ramt nogle ekstremt lave niveauer i årets første måneder. Og selvom vi har set den klassiske lille sæsonstigning henover foråret, ligger vi generelt under de antal boliger til salg, vi har set de sidste mange år,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

To årsager til faldet
Hun peger på to afgørende årsager til det faldende antal huse til salg. Fra det begyndende fald i 2011 og frem mod rentefaldet i 2015 herskede der en tilbageholdenhed blandt både købere og sælgere på boligmarkedet.

”Med finanskrisen i frisk erindring var der en naturlig skepsis og nedsat købelyst på boligmarkedet, hvilket betød, at aktiviteten på markedet generelt droslede ned. Og når færre køber, sætter færre til salg, fordi prisniveauet forbliver lavt, så længe boligerne ikke kan afsættes,” siger Birgit Daetz, og fortsætter:

”Anderledes så det ud, da det med rentefaldet i 2015 blev markant billigere at låne penge til et boligkøb. Man kunne have forventet en stigning i udbuddet, fordi det pludselig gav mere mening økonomisk at sælge, men faktisk så vi et stagnerende udbud henover året. Ikke fordi der ikke kom nye boliger på markedet, men fordi der ganske enkelt blev solgt ekstremt mange boliger.”

Mange nye købere på markedet
Det lave udbud i 2018 skal ses som en forlængelse af den blomstrende købelyst, der har præget markedet de seneste par år.

”Der har foregået en større rotation af huse, idet der er kommet mange nye boliger til salg siden 2015. Og de nye salgsemner lokker også flere købere ud af busken. Det er blandet andet derfor, udbuddet er fortsat sin faldende tendens henover de seneste syv år,” siger Birgit Daetz.

På markedet for fritidsboliger gælder samme tendens, hvor udbuddet ikke er set lavere i en maj måned siden 2010. Fokuserer man på ejerlejligheder tog udbuddet et markant dyk fra sommeren 2011 og frem mod 2013. Siden da har tendensen være faldende, men mindre markant.

 

Boligsiden A/S på DenOffentlige.dk På Boligsiden.dk gør vi det nemt for boligkøbere at finde den bolig, de er på jagt efter. Selskabets aktionærer er ejendomsmæglere, ejendomsmæglerkæder og Dansk Ejendomsmæglerforening. Boligsid...
Aktivitet: Artikler: 134 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 22.09.20 Infrastruktur
  Stor skov på vej til fynboerne

  En ny skov, der er over tre gange større end Sprogø, skal ligge nordøst for Svendborg og er nu kommet ét spadestik nærmere. Skoven bliver et grønt og rekreativt åndehul for naturglade fynboere og beskytter samtidig det lokale drikkevand.

 • 09.09.20 Infrastruktur
  DSB vil give kompensation til kunder

  Pressemeddelelse: Efter regeringens seneste anbefalinger og tiltag gælder der i visse tilfælde særlige refunderingsregler.

 • 23.04.20 Infrastruktur
  Politisk aftale om grønne busser og klimasamarbejdsaftaler

  Regeringen, RV, SF, EL og ALT er enige en aftale, der udmønter 75 millioner kroner til grønne regionale busser, ligesom transportministeren skal indgå klimasamarbejdsaftaler om grøn kollektiv trafik med landets største kommuner. Begge tiltag skal være med til at accelerere den grønne omstilling af bustrafikken frem mod 2030.

 • 16.04.20 Infrastruktur
  Ny grøn erhvervsrabat på Storebælt

  For at tilskynde virksomhederne til at benytte de mest miljøvenlige køretøjer og for at forenkle erhvervsrabatterne på Storebæltsforbindelsen har et bredt politisk flertal (regeringen, RV, SF, V, DF, K og LA) besluttet at omlægge rabatterne, så der kun gives rabat ved brug af de mest miljøvenlige køretøjer.

 • 07.04.20 Infrastruktur
  Rigspolitiet: Første trin i enkontrolleret genåbning af det danske samfund

  Der tages nu hul på den første fase af en gradvis genåbning af det danske samfund. Rigspolitiet fortæller her, hvordan første trin af genåbningen kommer til at forløbe.