Uddannelsesloft skaber værdidebat i Venstre

Venstres politiske ordfører skyder Eva Kjer Hansens kritik af uddannelsesloftet ned. Samfundet skal kun betale for en uddannelse, siger Ellemann Jensen.

Det såkaldte uddannelsesloft er en "glimrende lovændring", og det har en "god balance".

Det siger politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V) som reaktion på, at Eva Kjer Hansen (V) undsiger lovforslaget, som hun mener svigter partiets værdier.

Lovændringen betyder, at man ikke kan begynde på en ny uddannelse på samme eller lavere niveau end den, man i forvejen har gennemført.

Og det giver god mening, mener Jakob Ellemann-Jensen, der undsiger den tidligere Venstre-minister.


- Vi er et liberalt parti i Venstre, og vi har plads til at være uenige og være konstruktivt uenige, og det, synes jeg, er godt.

- Venstres holdning her er meget klar. Vi har et samfund, hvor vi betaler for hinandens uddannelse, og det er fantastisk, og det skal vi holde fast i, siger han.

Lovændringen blev vedtaget af regeringen med stemmer fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet før jul.

Omkring 300 millioner kroner af de penge, den nye lov ventes at frigive, finansierer partiernes tidligere dagpengeaftale. 120 millioner kroner skal bruges på at styrke og skabe bedre kvalitet på uddannelserne.

Det er et meget lille økonomisk bidrag, men signalværdien er til gengæld "voldsom", mener Eva Kjer Hansen.

Det er Jakob Ellemann-Jensen uenig i, og det er ham, der taler på vegne af regeringspartiet, lyder det.

- Det er en fin kritik, jeg er bare ikke enig i den, vi har to forskellige synspunkter på det.

- Venstres holdning er, at vi som samfund betaler for én uddannelsesretning i udgangspunktet. Hvis den viser sig at blive forældet eller ikke at kunne bruges, så kan man få en anden uddannelse, siger han.

 

FAKTA: Det skriver Eva Kjer Hansen på Venstre i Koldings Facebook side

UDDANNELSESLOFT vs LIBERALE VÆRDIER 

En gang imellem kan jeg blive noget så gal. Det er, når vi svigter vore egne værdier i det politiske spil.
Kort før jul vedtog et bredt flertal i Folketinget et såkaldt uddannelsesloft. Nu skal det være slut med at tage to uddannelser på det offentliges regning, lyder det.

Ændringen vil give en besparelse på 300 mio. kroner. Ud af et offentligt budget på over 1000 mia.kr. Det svarer til en tredjedel af en promille.

Det er et meget lille økonomisk bidrag, der findes ved at indføre et loft over uddannelser. Signalværdien er til gengæld voldsom. I juledagene har jeg mødt et utal at unge mennesker, der bekymret har spurgt ind til konsekvenserne.

Vores vigtigste råstof i Danmark er uddannelse. Vi har ikke brug for, at danskerne uddanner sig mindre. Tværtimod skal de uddanne sig mere. Og det bliver kun vigtigere i de kommende år.

Uddannelse er en drivkraft for væksten. Det er human kapital, som er med til at udvikle arbejdspladserne og skabe nye ideer. Det er kun en fordel, hvis man supplerer sin uddannelse og for eksempel som økonom også bliver klog på jura, eller som sygeplejerske bliver inspireret til at uddanne sig til læge. Det giver viden og erfaring på tværs af faggrupper, som vi faktisk har rigtig meget brug for.

Når jeg går kolleager på klingen taler de om dispensationer, fri adgang på områder, hvor der er mangel på arbejdskraft, og at det skal undersøges, om man selv kan betale for ekstra uddannelse.

Tilbage står at vi med denne begrænsning i det danske uddannelsessystem sender et underligt signal til de unge, der med rette er bekymrede for, om de får valgt rigtigt første gang.

Mit store politiske ønske for 2017 vil være, at vi tør indrømme, at vi laver fejl, og at vi vil have modet til at rette op det.

At kunne se med friske øjne på tidligere beslutninger og anerkende, at man tog fejl, at forudsætningerne har ændret sig, eller at initiativet ikke havde den forventede effekt, er én af de vigtigste evner at have i et parti, der skal være regeringsbærende i rigtig mange år. Hvis ikke vi selv kan holde fast i vore værdier, hvordan skal andre så få øje på dem?

Eva Kjer Hansen
Folketinget (V)

 

Emneord: Uddannelsesloft, Uddannelse, Jakob Ellemann-Jensen, Eva Kjer Hansen, Venstre, 160117
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 13.03.20 Uddannelse
  Frist for kvote 2-ansøgninger bliver udsat en uge

  Uddannelses- og Forskningsministeriet har besluttet at udskyde fristen for at søge om optagelse på en videregående uddannelse via kvote 2 med en uge. Ny frist er søndag den 22. marts 2020 kl. 12.

 • 04.03.20 Uddannelse
  Ny kampagne: Vælg en uddannelse med mening

  Vores velfærdssamfund får brug for flere kompetente hænder i fremtiden. Derfor er der brug for, at flere af de ca. 90.000 unge, der hvert år søger ind på en videregående uddannelse, vælger en professionsbacheloruddannelse.

 • 04.03.20 Kommunalt
  Ny udligningsordning: 40 borgmestre sender anbefalinger til Folketinget

  I et åbent brev til regeringen og Folketingets partier kommer 40 borgmestre, Balance Danmark, Landdistrikternes Fællesråd og RimeligUdligning.nu med en række anbefalinger til en ny kommunal udligningsordning. Læs brevet og alle anbefalingerne herunder.

 • 03.03.20 Kommunalt
  Udligningsforhandlingerne: Fælles opfordring fra S-V-borgmestre

  Socialdemokratiet og Venstre må finde hinanden i udligningsforhandlingerne, opfordrer to borgmestre fra hhv. S og V i Furesø og Rudersdal. De to borgmestre har sendt et fælles brev til deres partiformænd med forslag til forbedringer. Udligningsordningen skal give kommuner incitament til at udvikle sig, og den skal sikre en mere ensartet service i kommunerne, mener borgmestrene.

 • 04.04.19 Bæredygtighed
  Dyrehaven ved København bliver endnu større

  Dyrehaven nord for København kan fejre sin 350 års fødselsdag med nyheden om en markant udvidelse. Det er blandt tiltagene i 16 nye forvaltningsplaner for mere vild natur i statens skove.