Udenlandske medier ser dansk nej som oprør med

Det danske oprør mod eliten kan få betydning for kommende britisk EU-valgkamp, spår internationale medier.

Den danske elite har fået sig et stort nederlag med et flertal af vælgernes beslutning om at sige nej tak til en tilvalgsordning og i stedet holde fast i retsforbeholdet.
 
Sådan udlægger flere udenlandske medier resultatet af folkeafstemningen torsdag.
 
- Resultatet er et nederlag for det danske etablissement, der har ført valgkamp for et ja, skriver Financial Times.

- Danmark har afholdt syv folkeafstemninger om EU-emner og har fået et ry for at være et af de mest modstræbende lande over for europæisk integration.

Ifølge erhvervsmediet vil resultatet blive inddraget i den valgkamp, som de britiske politikere skal afholde senest ved udgangen af 2017.
 
- Eksperter siger, at Danmark står som et eksempel på, hvordan vælgere kan vende sig mod etablissementet, selv når en afstemning forventes at give et resultatet pro EU. 
 
Også det amerikanske erhvervsmedie Wall Street Journal tror, at det danske nej kan skabe uro i forhandlingerne mellem EU og Storbritannien, der skal til at påbegynde.
 
- Danmarks nej til yderligere europæisk integration kan styrke David Camerons forhandlingsposition.
 
- Han kan bruge den danske folkeafstemning til at vise, at Storbritannien ikke er det eneste land, der er bekymret for yderligere europæisk integration, skriver avisen
 
Også i Tyskland har man noteret sig torsdagens resultat. Under overskriften "Danskerne siger nej til mere Europa" skriver Der Spiegel, at resultatet er et nederlag for den danske regering og truer det danske medlemskab i Europol.
 
I de svenske og norske medier er resultatet hovedsageligt nævnt som notits uden særlig fremtrædende placering.
 
Sydsvenskan har dog interviewet den danske professor i statskundskab ved Stockholms Universitet, Drude Dahlerup, for samme analyse som Financial Times og Der Spiegel.
 
/ritzau/
 
Emneord: Folkeafstemning, Udland, Afstemning om retsforbehold
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 30.03.16 Velfærd
  Sådan vil Struer videre efter nej til sammenlægning

  Siden borgerne gav klar besked om selvstændighed har Struer forberedt flere strategiske indsatser, som skal bidrage til at sikre og udvikle kommunen i samspillet mellem en stærk organisation, et visionært byråd og de engagerede borgere, virksomheder og institutioner, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

 • 08.12.15 Politik
  Fusion afvist af vælgerne i Struer Kommune

  Et flertal i Struer Kommune har sagt nej til en sammenlægning med Holstebro Kommune og dermed bliver det politiske forslag om kommunesammenlægning ikke til virkelighed.