Udflytningen må stoppe nu

Udflytning af statslige arbejdspladser er ødelæggende for de ansatte og for institutionernes evne til at udføre deres arbejdsopgaver. Resultatet er en meget dyr service-forringelse for borgerne i hele landet. Det virker ret usmart.

Udflytning af statslige arbejdspladser er et prestigeprojekt for Venstre og Dansk Folkeparti, men ikke for Liberal Alliance. Som regeringspartner er vi selvfølgelig en del af planen, men det er på ingen måde en mærkesag – tværtimod.

Erfaringerne hidtil er ikke positive. En meget stor del af disse institutioners nøglemedarbejdere flytter ikke med, og derved mistes meget ekspertise. Det er fuldt forståeligt, at de mange tusinde medarbejdere ikke bare klapper i hænderne og efterlader familie og venner for at flytte til en anden landsdel.

Prisen er høj

Statsministeren har udtalt, at man ønsker et Danmark i bedre balance. Man kunne jo også lige se på prisen. Det koster en formue at flytte disse institutioner ud af hovedstadsområdet, helt præcist 387.000 kroner per årsværk. Det er godt nok mange penge.

Nøgle-medarbejdere rekrutteres fra lignende institutioner

Mange af de udflyttende institutioner rekrutterer dygtige folk fra ministerierne og andre institutioner i København. Så hvordan kan man bevare rekrutteringen af kvalificerede medarbejdere, hvis institutionen flyttes til provinsen? De medarbejdere, som alle bejler til, er typisk allerede etablerede i nærområdet (læs: hovedstadsregionen) med familie og venner, og det er derfor ikke bare sådan lige at flytte dem til en anden landsdel.


Man må se i øjnene, at der er en hovedstadseffekt for højt kvalificeret arbejdskraft. Det betyder, at dygtige studerende og dygtige medarbejdere søger sammen i miljøer, hvor der er ligesindede ”legekammerater”. Det er derfor rationelt og fornuftigt at placere så mange som muligt af disse statslige institutioner i rimelig nærhed af hinanden.

Udflytning er for at skaffe svingvælgere

Det er tydeligt, at det er vigtigere for V og DF at bejle til vælgere udenfor hovedstaden, og at dette vejer tungere end institutionernes funktionsduelighed eller den samlede økonomi. Man ønsker simpelt hen at tækkes bestemte vælgergrupper i udkantsområder, da det er disse svingvælgere, der afgør, hvem der får regeringsmagten.

Argumentet for udflytningen er på overfladen at modvirke urbaniseringen og tilgodese provinsen med statslige arbejdspladser. Imidlertid flytter meget få medarbejdere med. Enten siger de op, eller også pendler de. Resten af medarbejderne bliver skaffet ved at ansætte lokale folk, der ellers var blevet ansat i den private sektor. Derved fortrænges privat beskæftigelse til fordel for statslig beskæftigelse udenfor hovedstadsområdet.

Nu må det høre op

Regeringen har brugt 808 mio. kr. på den første udflytning og forventer at bruge 550 mio. kr på den anden runde. Det er en dårlig idé og et enormt pengespild. Hvis (når) vi, i hvert fald for en årrække, mister ekspertise i disse statslige institutioner, så vil det samlede Danmark lide nød. De statslige institutioner, der udflyttes, skal bruge adskillige år på at komme til at fungere ordentligt igen på grund af masseflugt af nøglemedarbejdere.

Denne her ”Københavner-bashing” bare for at fiske stemmer må høre op.

Emneord: KANDIDATERNE, FV2019, Jacob Rosenberg, Udflytning af arbejdspladser, 110319
Jacob Rosenberg på DenOffentlige.dk Jeg stillede op første gang til RV17/KV17, og blev valgt til regionsrådet i hovedstaden med mange personlige stemmer, så det var både overraskende og dejligt. Jeg stiller op igen til RV21/KV21 ...
Aktivitet: Artikler: 34 | Kompetenceområder: 3

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også