Udlicitering forringer arbejdsforholdene

Det er ofte medarbejderne der betaler prisen for udlicitering i form af lavere løn og længere tid på offentlig forsørgelse. Det viser ny forskning, som KORA, Aarhus Universitet og RUC står bag.

Forskerne har fulgt 1.478 medarbejdere, der er gået fra at være offentligt til at være privat ansat i forbindelse med at en udlicitering blev vundet af et privat firma. I rapporten konkluderes det, at hvis der er besparelser ved udlicitering, ser de ud til at komme fra dårligere forhold for medarbejderne i form af lavere løn. Den lavere løn kan eventuelt være en følge af mindre arbejde.

International forskning peger i samme retning

I rapporten samles der samtidig op på internationale forskningsresultater. De peger på øget ledighed, en længere arbejdsuge uden kompensation, færre fuldtidsstillinger, højere arbejdstempo og lavere sundheds- og sikkerhedsstandarder, dårligere efteruddannelse og øget sygefravær. På den positive side nævnes, at udlicitering har ført til øget jobtilfredshed og bedre kontakt til ledelsen.
 

Lyt til medarbejderne

Kost & Ernæringsforbundets formand, Ghita Parry, udtrykker bekymring for regeringens mål om at stadig flere velfærdsopgaver skal udliciteres. Hun anbefaler, at kommuner og regioner i stedet viser tillid til sine medarbejdere og bruger ressourcerne på at udvikle kvaliteten af de offentlige opgaver sammen med medarbejderne i stedet for at konkurrere.
- Det er som om, politikerne ikke forstår, hvor stort presset er. De skruer mere og mere ned for mulighederne for at gøre sit arbejde fagligt tilfredsstillende. Det går ud over borgerne. Men det går også ud over medarbejderne, som KORA’s nye rapport viser. 

Professionalisér udbudspolitikken

Rapporten får desuden FTF, Kost & Ernæringsforbundets hovedorganisation, til at opfordre regeringen til at ’droppe sine ideologiske kæpheste’ og i stedet lytte til forskerne, så hverken kvalitet eller arbejdsforhold forringes.

Hvis det offentlige alene fokuserer på pris ved udbud risikerer de nemlig at stå med en større regning på længere sigt. Det har en række eksempler fra danske kommuner vist, skriver FTF og peger på et behov for en professionalisering af udbudspolitikken, så der ikke kun er fokus på økonomi, men også på mennesker, kvalitet og medarbejdere.

Artiklen har været bragt på kost.dk

Kost- og Ernæringsforbundet på DenOffentlige.dk Kost & Ernæringsforbundet er fagforening og interesseorganisation for kost-, ernærings- og sundhedsfaglige mennesker.   Forbundet forhandler løn og arbejdsvilkår, rådgiver om arbejdsliv o...
Aktivitet: Artikler: 98 | Events: 1 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.