Mere økonomisk frihed til folkekirken, foreslår udvalg.

Udvalg: Sådan skal folkekirken styres i fremtiden

Folkekirken skal have større indflydelse på egen økonomi, lyder det fra udvalg, der nu er klar med betænkning.

Folkekirkens økonomi bør ændres.

Det er en af anbefalingerne fra Udvalget om folkekirkens styre til en mere sammenhængende og moderne struktur for folkekirken. Udvalget fremlagde onsdag sin betænkning efter halvandets års arbejde, oplyser Kirkeministeriet i en pressemeddelelse.

Helt konkret anbefaler udvalget, at der ikke længere udbetales statstilskud til folkekirken. I stedet skal tilskuddet omlægges til et ikke-øremærket bloktilskud, der udbetales til Folkekirkens Fællesfond, der dækker en række fælles, folkekirkelige udgifter.

- Betænkningen er udtryk for et stort og grundigt stykke arbejde. Nu ser jeg frem til en høringsfase og efterfølgende politiske forhandlinger, siger kirkeminister Marianne Jelved (R) i en skriftlig kommentar.

Ud over den økonomiske omlægning foreslår udvalget, der har tidligere ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen som formand, at der oprettes et nyt folkekirkeligt organ, Folkekirkens Fællesudvalg.

Fællesudvalget skal have kompetence til blandt andet at fastlægge fællesfondens budget og landskirkeskatten. Det foreslås, at fællesudvalget får 26 medlemmer - 19 lægfolk og syv gejstlige (biskopper, præster og provster).

I dag er det kirkeministeren, som har kompetence til at fastlægge fællesfondens
budget og landskirkeskatten.

Landsforeningen af menighedsråd er godt tilfreds med, at der i anbefalingen lægges op til, at folkekirken skal have større indflydelse på sin egen økonomi. 

- Menighedsrådene er folkekirkens byggesten og fundament, og det er et godt og velafprøvet princip, at beslutninger i folkekirken skal træffes tæt på folkekirkens medlemmer, siger formand Inge Lise Pedersen, der har siddet med i udvalget.

Anbefalingerne bliver nu sendt i høring frem til slutningen af maj. Det ventes, at et lovforslag bliver fremsat ved Folketingets åbning.

/ritzau/

Emneord: Folkekirken, Religion, Kirkeskat, Fællesfonden, Menighedsråd
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 23.06.21 Ledelse
  Ny regionsrådsformand i hovedstaden

  Et enigt regionsråd udpegede tirsdag aften den socialdemokratiske gruppeformand til at afløse Sophie Hæstorp Andersen, der fortsætter som menigt medlem – og skal fokusere mere på valget til overborgmesterposten i København

 • 21.06.21 Ledelse
  Redningsmænd får Forsvarsministerens Medalje

  Forsvarsministerens Medalje uddeles én gang om året og tildeles personer, der har ydet en anerkendelsesværdig eller frygtløs indsats. I dag overrækker forsvarsminister Trine Bramsen Forsvarsministerens Medalje til fem redningsmænd fra kystredningstjenesten.

 • 17.06.21 Ledelse
  Dansk Ældreråd får ny formand

  På Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde den 16. juni er Inger Møller Nielsen uden modkandidat valgt som ny formand for ældrerådenes landsorganisation. Hun afløser Mogens Rasmussen, der efter to år på posten, har valgt ikke at genopstille.

 • 19.02.15 Ledelse
  Odense Kommune: Børn skal kende baggrunden for terrorangreb

  Når Odenses skolelærere skal tale med eleverne om terrorangrebene i København, så er religion en naturlig del af dialogen. Det præciserer kommunen nu i en ny orientering til de odenseanske skoler. Borgmester og rådmand mener, at det er uhensigtsmæssigt, når kommunen har opfordret skolelærere til at nedtone religion og etnicitet

 • 13.09.13 Politik
  Afgørelse i 14 kirkelukningssager i Københavns Stift

  Kulturminister Marianne Jelved har taget stilling til, hvad der skal ske med de 14 kirker i Københavns Stift, som biskoppen har indstillet til lukning. Hun afgør, at seks kirker lukkes, mens seks kirker ikke lukkes. Biskoppen og menighedsrådene er enige om, at de resterende to kirker bliver taget ud af sognekirkelig brug.