Lad frikommune-forsøget bliver udvidet til regionerne, så vi også får en fri-region, foreslår medlem af Den Lokalpolitiske Tænketank, Anne V. Kristensen.

Anne V. Kristensen: Udvid frikommune-forsøget med en fri-region

Frikommune-forsøget skal forlænges og udvides, så der også bliver en fri-region, siger næstformand i Region Midt Anne V. Kristensen (V)

-Vi skal sætte borgerne i centrum. Vi står foran en årrække mede meget store årgange f ældre, som kræver behandling og pleje – og gør det på tværs af kommuner og regioner. Og selv om der virkelig gøres store anstrengelser i både kommuner og regioner, så skal vi være endnu dygtigere. Patienterne taber alt for ofte, fordi der stadig er en udstrakt mangel på fleksibilitet, siger Anne V. Kristensen.


-Sundhedsaftalerne, som nu begrænses fra 98 til bare fem, er et skridt i retning af lade viden om gode patientforløb i system, men det tilgodeser ikke de svageste med de mest komplekse livs- og sundhedstilstande, fremhæver Anne V. Kristensen.

-Efter min mening, er det radikal nytækning i den offentlige sektor, der skal til, hvis vi skal sætte borgerne i centrum.

-Vi skal tænke ud af boksen. Som da vi med Lars Løkke Rasmussens (V) som indenrigs- og sundhedsminister i 2001 gav patienterne ret til behandling på privathospitaler, når de offentlige sygehuse ikke kunne levere patienten behandlingen inden for rimelig tid. Det var radikal nytækning – og det virkede.

-Patienternes gennemsnitlige ventetid i sundhedsvæsenet blev næsten halveret mellem 2001 og 2011. Før behandlingsgarantien var patienterne henvist til at stå på stadig voksende ventelister.


-Jeg foreslår derfor: Vi skal give hver borger en koordinator finansieret i fællesskab af regioner og kommuner, et beløb der passer til borgerens situation og koordinatoren ret til at disponere beløbet så ville vi både få individualitet, smidighed og fleksibilitet

-Lad en ny Løkke-regering forlænge og udvide frikommuneforsøget, så vi også får en fri-region, som med udvalgte kommuner får mulighed for at bryde betonen ned – og udtænke nye brugbare modeller for, hvordan verdens største offentlige sektor bliver bedre for borgerne, mens vi er udfordret på en smal økonomi og store pleje- og behandlingskrævende årgange på vej.

-Jeg peger gerne på Region Midtjylland – fordi vi ser, vi har de samme svagheder som andre steder, men samtidig har modet og energien til at gøre ting bedre. Vi skal drive sundhedsvæsen for borgerne – ikke for systemet, siger Anne V. Kristensen.

Emneord: Frikommune, Friregion, Forsøg, Anne V. Kristensen, Behandling, Pleje, Patientforløb, Hospitaler, Sundhedshuse
Den Lokalpolitiske Tænketank på DenOffentlige.dk Den Lokalpolitiske Tænketank samler 16 politikere fra forskellige partier, kommuner og regioner. Ambitionen er, at tilføre lokaldemokratiet mere nerve, øget opmærksomhed og bidrage til debatten om...
Aktivitet: Artikler: 37 | Events: 1 | Kompetenceområder: 5

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 10.08.14 Hanne Lommer
  Forsøg med frikommuner, et nyt med Regioner...

  Det er altid godt med forsøg, initiativer og nye forrygende ideer- som ikke har været afprøvet før!
  Et "fri-regionalt" forsøg vil blot betyde at Løkkes drøm fra hans tid i Frederiksborg Amt og ministertid om privatisering af sygehuse vil blive genindført...
  Der ligger vel tilstrækkelige beviser på, at det har kostet kassen at sygehusenes speciallæger sideløbende også har privatpraksis...- og muligheden for som offentlig ansat at henvise ved overskridelse af behandlingsgarantien...
  - har du penge kan du få, hvis ingen må du gå...
  Det er ikke det sundhedsvæsen, jeg tror på er vejen frem for Danmark.


TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også