Udviste skal selv finde ud af om ny lov gælder for dem

Der kommer ikke noget brev fra de danske myndigheder om, at man nu kan få genoptaget sin sag, vurderer advokat

De danske udlændingemyndigheder bliver ikke oversvømmet med ansøgninger fra mennesker, der nu igen kan ansøge om at vende tilbage til Danmark. Man skal selv være aktiv for at opdage, at der er vedtaget en ny lov om opholdstilladelse.

Det vurderer advokat Mette Grith Stage, der fører udvisnings- og familiesammenføringssager:

- Det er nok ikke særlig realistisk, med mindre de afviste har pårørende eller andre, der er opmærksomme på den nye lov, og derved gør dem opmærksom på det, siger hun og fortsætter:

- Man skal selv være meget aktiv. Det er ikke noget, man får et brev om, at nu har vi ændret reglerne, og nu er der den her mulighed, hvis man er udrejst. Det er nok begrænset, hvor meget det bliver udnyttet.

Alle partier i Folketinget med undtagelse af Dansk Folkeparti vedtog onsdag aften i al hast at ændre reglerne om opholdstilladelse ved en dansk ægtefælles død.

De nye regler betyder, at selv om ens danske ægtefælle dør, har man som udenlandsk ægtefælle eller samlever ret til at blive i Danmark, hvis man har gjort en indsats for at integrere sig her i landet.

"Der vil skulle lægges særlig vægt på, om udlændingen har udvist vilje og evne til at integrere sig her i landet", står der i lovforslaget.

- Det er selvfølgelig svært at vurdere, hvordan det bliver fortolket i praksis, så ser jeg det lidt som en kattelem for myndighederne, så man til trods for den nye mulighed kan give afslag, siger Mette Grith Stage.

Den syvårige Im Nielsen og hendes mor Suthiada Nielsen blev i første omgang udvist til Thailand, efter at stedfaren døde af kræft i 2012. Im kom til Danmark for fire år siden. Den nye lovgivning betyder, at de to igen kan vende tilbage til Danmark.

Ifølge Udlændingestyrelsen sker det meget sjældent, at en dansk ægtefælles død fører til udvisning.

Men der er talrige eksempler på, at selv små børn bliver udvist af Danmark på grund af de seneste mange års stramninger på udlændingefamilieområdet, skriver Berlingske.

Fra 2005 til 2010 fik 1043 børn under 12 år nej til at bo sammen med en eller flere af deres forældre i Danmark, viser tal fra Udlændingestyrelsen.

/ritzau/

 

Emneord: Udvisning, Udlændingeloven, Udlændingestyrelsen, Familiesammenføring, Mette Grith Stage
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.01.21 Politik
  Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

  Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

 • 26.01.21 Politik
  Ny politisk aftale om social kontrol

  Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udmønter 40 millioner kroner afsat på finansloven til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Pengene skal blandt andet gå til etablering af nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • 22.01.21 Politik
  Danmark får ledende rolle frem mod FN`s topmøde om energi

  Danmark har fået en helt central rolle ved FNs generalforsamling til september. For første gang i 40 år har et FN-topmøde ’energi’ som hovedtema, og Danmark er blevet valgt som ’Global Theme Champion’ for netop energiområdet, når stats- og regeringsledere samles til et topmøde i New York om verdensmål 7 – bæredygtig energi til alle.

 • 15.01.21 Politik
  Skatteministeren skærper indsatsen mod organiseret svindel

  Skatteminister Morten Bødskov har netop fremsat et lovforslag, der skal give Skattestyrelsen stærkere værktøjer til at bekæmpe organiseret svindel.

 • 11.02.16 Velfærd
  Ny indsats rykker hjemmegående indvandrerkvinder ud på arbejdsmarkedet

  En særlig indsats for ægtefælleforsørgede indvandrerkvinder i Greve Nord har skabt bemærkelsesværdige resultater og fået 58 % af de deltagende i job eller uddannelse. Det viser CFBU's undersøgelse, der har fulgt indsatsen i Greve Nord fra 2013 til 2015. Projektet er foregået i tæt samarbejde med Greve Kommune.