Uenighed om kontanthjælp splitter rød blok i åbningsdebat

Blå blok står sammen om forslag til vedtagelse i åbningsdebatten. Kontanthjælpsloft spitter rød blok.

Mens trusler om valg og mistillid i ugevis har omgivet statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), så har han formået at samle blå blok på vej ind i åbningsdebatten. 

I hvert fald er de fire blå partier enige om et forslag til vedtagelse i åbningsdebatten. 

Kontanthjælpsloft - læs flere historie på temasiden

Find alle vores historier om kontanthjælpsloftet på temasiden her. 

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, havde til gengæld ikke alle partier i rød blok bag sig, da hun torsdag læste oppositionens forslag til vedtagelse i åbningsdebatten op.

Som del af åbningsdebatten fremlægger hver blok normalt et forslag til vedtagelse. Det er reelt en politisk udtalelse, der som regel er rettet til regeringen. Når debatten er slut, stemmer politikerne om forslagene.

Enhedslisten er dog så utilfreds med, at Socialdemokratiet ikke vil love en tilbagerulning af kontanthjælpsloftet, at partiet fremsætter sin egen tekst til vedtagelse.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, siger:

- I lørdags trådte regeringens ulighedsskabende kontanthjælpsloft i kraft. Det kaster tusindvis af mennesker ud i fattigdom. Børn vil vokse op i fattigdom med enorme konsekvenser for deres fremtid. 

- Det burde være det mest naturlige i verden for en samlet opposition at kunne sige til de her mennesker, at vi selvfølgelig vil gøre alt, hvad der står i vores magt, for at rette op på den asociale kontanthjælpsreform, hvis magten skifter, siger Pernille Skipper.

Mette Frederiksen bør med andre ord klart sige, at Socialdemokratiet vil rulle kontanthjælpsloftet tilbage, hvis man vinder næste valg, mener Skipper.

- Det virker desværre som om, Socialdemokratiet er mere optaget af vilkårene for landets boligejere end mennesker på kanten af arbejdsmarkedet. 

- Når man kan love skattelettelser til de rigeste boligejere, bør man også kunne tænde et lys i mørket for de 33.000 danskere, som nu går en hård fremtid i møde, siger Pernille Skipper.

I Enhedslistens forslag til vedtagelse hedder det blandt andet:

"Folketinget konstaterer, at regeringens kontanthjælpsloft, 225-timers regel med videre vil skabe øget fattigdom i Danmark og øge utrygheden for almindelige lønmodtagere. Derfor vil partierne bag nærværende vedtagelse tilbagerulle kontanthjælpsreformen."

De øvrige partier i rød blok er dog enige om et forslag til vedtagelse. Det ventes dog ligesom Enhedslistens at blive stemt ned af det blå flertal.

/ritzau/

Emneord: Åbningsdebat, Folketinget, Rød blok, Blå blok, Velfærdsdebatten, Kontanthjælpsloft
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også

 • 22.03.19 Velfærd
  Neergaard og Kristensen advarer mod velfærdsstatens dominans

  “Vi er kommet i en situation, hvor velfærdsstaten fylder lovlig meget, hvorimod velfærdssamfundet forsømmes," siger tidligere beskæftigelsesminister. "Vi er begyndt at rulle velfærdssamfundet tilbage," siger Dennis Kristensen. Hør dem i Velfærdsdebatten med Nick Allentoft.

 • 15.03.19 Politik
  Dennis K og Jørn Neergaard om et liv i magtens cirkler

  Den ene har været udskældt DA-direktør og beskæftigelsesminister og den anden stærkt kritiseret fagforeningsformand. Hør Dennis Kristensen og Jørn Neergaard i samtale med Nick Allentoft.

 • 01.03.19 Politik
  Professorer: Politikere er låst i hensyn til middelklassen

  PODCAST: Jørn Henrik Petersen og Ove Kaj Pedersen påtaler en situation, hvor politikerne er låst mellem hensyn til det store flertal af vælgere, som har det godt, og hensynet til den sociale kontrakt, hvor udsatte får den nødvendige hjælp og støtte. Her bliver den kommende valgkamp central, mener de.

 • 22.02.19 Velfærd
  Bliv klar til valgdebat: Ove Kaj P og Jørn Henrik P i samtale om velfærd

  PODCAST: "Mennesket er ikke så rationelt som økonomer gerne vil gøre det til. Vi er kortsynede," siger Jørn Henrik Petersen. "Politikerne vil fortsætte centraliseringen, for det er en forudsætning for fremtidens velfærdsstat," siger Ove Kaj Pedersen. Hør tredje del af Nick Allentofts velfærdsdebat med de to professorer.

 • 19.02.19 Velfærd
  De fede tressere og statens enevældige magt

  PODCAST - Velfærdsdebatten del 2: Anden del af samtalen mellem de to professorer Ove Kaj Pedersen og Jørn Henrik Petersen om velfærdsmodellens historie. Nick Allentoft er vært.