Uffe Elbæk og Sikandar Siddique stifter nyt parti

Det bliver Sikandar Siddique, der skal stå i spidsen for et nyt parti, der er stiftet af Uffe Elbæk og tre andre tidligere medlemmer af Alternativet. Partiet får navnet Frie Grønne, og de vil være "Danmarks klimaansvarlige og antiracistiske parti". Partiets målsætning er at bekæmpe alle former for ulighed.

Nu skal de fire tidligere medlemmer fra Alternativet i gang med en proces, der skal sikre opstillingsberettigelse, så danskerne kan få endnu et parti stemme på ved næste valg. 
 
De fire stiftere er Uffe Elbæk, Sikandar Siddique, Niko Grünfeld og Susanne Zimmer og de skriver sig ind i rækken af nye politiske projekter, der skal prøve at få underskrifter nok til at stille op til næste Folketingsvalf´g. 
 
Frie Grønne betegner sig selv som antiracistisk. Det bliver også det første nye venstrefløjsparti i Folketinget i 26 år. Partiet vil adskille sig fra de andre grønne partier ved ikke at gå på kompromis, fortæller leder af partiet Sikandar Siddique til Politiken.
 
"Jeg mener ikke, at der er nogen partier, der er grønne nok. Det bedste eksempel, jeg kan give, er, at her under coronakrisen havde vi en reel mulighed for at lave om på vores samfundsmodel, men samtlige partier fra højre til venstre gjorde det, de ikke måtte – smed en masse milliarder ud til forbrug og vækst. Lige præcis det, der gør, at vi har kurs mod et civilisationskollaps. Derfor minder vi ikke om nogen af de andre partier," siger han.
 
Det bliver netop Sikandar Siddique, der skal være leder i partiet. Han har bl.a. tidligere gjort sig bemærket ved Folketingets afslutningsdebat, hvor han brugte en del af sin taletid på at holde et minuts stilhed for den politidræbte George Floyd og Black Lives Matter-bevægelsen.
 
Uffe Elbæk er fyldt med roser til lederen af det nye parti.
 
"Han er stadig ung, og han har en meget interessant personlighed. Nærmest med en visdom i sig, som jeg ikke har mødt før. Det er en enorm, nærmest spirituel tyngde, som jeg er meget fascineret af, og som jeg tror rigtig, rigtig meget på. Jeg har sagt til ham: 'Du bliver sgu Danmarks udgave af Malcolm X'," fortæller Elbæk i et interview med Mandag Morgen.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.