Uffe Elbæk og Sikandar Siddique stifter nyt parti

Det bliver Sikandar Siddique, der skal stå i spidsen for et nyt parti, der er stiftet af Uffe Elbæk og tre andre tidligere medlemmer af Alternativet. Partiet får navnet Frie Grønne, og de vil være "Danmarks klimaansvarlige og antiracistiske parti". Partiets målsætning er at bekæmpe alle former for ulighed.

Nu skal de fire tidligere medlemmer fra Alternativet i gang med en proces, der skal sikre opstillingsberettigelse, så danskerne kan få endnu et parti stemme på ved næste valg. 
 
De fire stiftere er Uffe Elbæk, Sikandar Siddique, Niko Grünfeld og Susanne Zimmer og de skriver sig ind i rækken af nye politiske projekter, der skal prøve at få underskrifter nok til at stille op til næste Folketingsvalf´g. 
 
Frie Grønne betegner sig selv som antiracistisk. Det bliver også det første nye venstrefløjsparti i Folketinget i 26 år. Partiet vil adskille sig fra de andre grønne partier ved ikke at gå på kompromis, fortæller leder af partiet Sikandar Siddique til Politiken.
 
"Jeg mener ikke, at der er nogen partier, der er grønne nok. Det bedste eksempel, jeg kan give, er, at her under coronakrisen havde vi en reel mulighed for at lave om på vores samfundsmodel, men samtlige partier fra højre til venstre gjorde det, de ikke måtte – smed en masse milliarder ud til forbrug og vækst. Lige præcis det, der gør, at vi har kurs mod et civilisationskollaps. Derfor minder vi ikke om nogen af de andre partier," siger han.
 
Det bliver netop Sikandar Siddique, der skal være leder i partiet. Han har bl.a. tidligere gjort sig bemærket ved Folketingets afslutningsdebat, hvor han brugte en del af sin taletid på at holde et minuts stilhed for den politidræbte George Floyd og Black Lives Matter-bevægelsen.
 
Uffe Elbæk er fyldt med roser til lederen af det nye parti.
 
"Han er stadig ung, og han har en meget interessant personlighed. Nærmest med en visdom i sig, som jeg ikke har mødt før. Det er en enorm, nærmest spirituel tyngde, som jeg er meget fascineret af, og som jeg tror rigtig, rigtig meget på. Jeg har sagt til ham: 'Du bliver sgu Danmarks udgave af Malcolm X'," fortæller Elbæk i et interview med Mandag Morgen.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 11.09.20 Politik
  Danmark får en asyl-ambassadør

  Pressemeddelelse: Arbejdet med regeringens ambition om et mere retfærdigt og humant asylsystem styrkes med en ny ambassadørpost og oprettelsen af en tværministeriel task force.

 • 08.06.20 Politik
  Lønkompensationsordningen skal udfases

  Regeringen og arbejdsmarkedets parter er enige om en udfasning af den midlertidige lønkompensationsordning for lønmodtagere frem til og med 29. august. Herefter ophører ordningen.

 • 02.06.20 Politik
  Så meget har regeringen sparet på konsulenter

  Regeringen, KL og Danske Regioner er som en del af økonomiaftalerne for 2021 blevet enige om, at forbruget af eksterne konsulenter i kommuner og regioner er for højt og skal nedbringes. Dermed er der nu under et år efter regeringens tiltrædelse aftalt eksterne konsulentbesparelser i den offentlige sektor på i alt 2 mia. kr. årligt. To tredjedele af regeringens ambition om årlige konsulentbesparelser på 3 mia. kr. er således nået.

 • 29.05.20 Politik
  Beskæftigelsesministeren: Vi må forvente, at flere vil miste jobbet, når hjælpepakkerne udløber

  De officielle ledighedstal fra Danmarks Statistik viser en stigning i ledigheden på 35.500 fuldtidspersoner i april 2020. Ledigheden er på 152.800 fuldtidspersoner svarende til 5,4 procent af arbejdsstyrken. Stigningen i ledigheden overstiger langt de stigninger, vi så i begyndelsen af 2009, hvor ledigheden steg allermest som følge af finanskrisen. Ledigheden er i alt steget med 49.400 i marts og april.

 • 26.05.20 Politik
  Danmark sender 150 millioner kroner ekstra i klimabistand til verdens fattigste

  Regeringen er sammen med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet blevet enige om at give 150 mio. kr. ekstra klimabistand til verdens fattigste. Pengene stammer fra finansloven 2020, hvor aftalepartierne blev enige om at afsætte 150 mio. kr. i tillæg til den generelle udviklingsbistand på 0,7 pct. af BNI.