Uffe Elbæk og Sikandar Siddique stifter nyt parti

Det bliver Sikandar Siddique, der skal stå i spidsen for et nyt parti, der er stiftet af Uffe Elbæk og tre andre tidligere medlemmer af Alternativet. Partiet får navnet Frie Grønne, og de vil være "Danmarks klimaansvarlige og antiracistiske parti". Partiets målsætning er at bekæmpe alle former for ulighed.

Nu skal de fire tidligere medlemmer fra Alternativet i gang med en proces, der skal sikre opstillingsberettigelse, så danskerne kan få endnu et parti stemme på ved næste valg. 
 
De fire stiftere er Uffe Elbæk, Sikandar Siddique, Niko Grünfeld og Susanne Zimmer og de skriver sig ind i rækken af nye politiske projekter, der skal prøve at få underskrifter nok til at stille op til næste Folketingsvalf´g. 
 
Frie Grønne betegner sig selv som antiracistisk. Det bliver også det første nye venstrefløjsparti i Folketinget i 26 år. Partiet vil adskille sig fra de andre grønne partier ved ikke at gå på kompromis, fortæller leder af partiet Sikandar Siddique til Politiken.
 
"Jeg mener ikke, at der er nogen partier, der er grønne nok. Det bedste eksempel, jeg kan give, er, at her under coronakrisen havde vi en reel mulighed for at lave om på vores samfundsmodel, men samtlige partier fra højre til venstre gjorde det, de ikke måtte – smed en masse milliarder ud til forbrug og vækst. Lige præcis det, der gør, at vi har kurs mod et civilisationskollaps. Derfor minder vi ikke om nogen af de andre partier," siger han.
 
Det bliver netop Sikandar Siddique, der skal være leder i partiet. Han har bl.a. tidligere gjort sig bemærket ved Folketingets afslutningsdebat, hvor han brugte en del af sin taletid på at holde et minuts stilhed for den politidræbte George Floyd og Black Lives Matter-bevægelsen.
 
Uffe Elbæk er fyldt med roser til lederen af det nye parti.
 
"Han er stadig ung, og han har en meget interessant personlighed. Nærmest med en visdom i sig, som jeg ikke har mødt før. Det er en enorm, nærmest spirituel tyngde, som jeg er meget fascineret af, og som jeg tror rigtig, rigtig meget på. Jeg har sagt til ham: 'Du bliver sgu Danmarks udgave af Malcolm X'," fortæller Elbæk i et interview med Mandag Morgen.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.01.21 Politik
  Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

  Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

 • 26.01.21 Politik
  Ny politisk aftale om social kontrol

  Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udmønter 40 millioner kroner afsat på finansloven til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Pengene skal blandt andet gå til etablering af nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • 22.01.21 Politik
  Danmark får ledende rolle frem mod FN`s topmøde om energi

  Danmark har fået en helt central rolle ved FNs generalforsamling til september. For første gang i 40 år har et FN-topmøde ’energi’ som hovedtema, og Danmark er blevet valgt som ’Global Theme Champion’ for netop energiområdet, når stats- og regeringsledere samles til et topmøde i New York om verdensmål 7 – bæredygtig energi til alle.

 • 15.01.21 Politik
  Skatteministeren skærper indsatsen mod organiseret svindel

  Skatteminister Morten Bødskov har netop fremsat et lovforslag, der skal give Skattestyrelsen stærkere værktøjer til at bekæmpe organiseret svindel.

 • 12.01.21 Politik
  Udviklingsministeren ude med ny udviklingspolitisk strategi

  Arbejdet med ny udviklingspolitisk strategi bliver nu igangsat. Den nye strategi skal efterfølge den nuværende ”Verden 2030”, som udløber i 2021.