Ugler skal være med til at bekæmpe rotter

Kolding Kommune har opsat to uglekasser i en park i Kolding. Håbet er, at uglerne flytter ind, så de kan hjælpe med at holde bestanden af rotter nede på en naturlig og giftfri facon.

”Ugler vil ikke kunne udrydde rottebestanden i Odinsparken, men forhåbentlig kan et uglepar med unger stresse rotterne så meget, at de får begrænset held med at yngle”, forklarer biolog Line Ankjær fra projektet Vild Med Vilje ved Kolding Kommune. 

Siden november 2016 har kommunen haft 12 giftfrie rottefælder opsat i Odinsparken for at komme rotteplagen til livs.

”Fælderne har vist sig at være ret effektive. Når de efter planen bliver taget ned sidst på året, skal vi helst ikke se en stigning i antallet af rotter igen. Derfor har vi lavet et samarbejde med Vild Med Vilje-projektet om opsætning af to uglekasser,” forklarer Birgitte Hansen, projektleder i Strategisk rottebekæmpelse.

Uglen er en af rottens naturlige fjender. Et uglepar med unger kan spise mere end 1.000 mus og rotter på en sæson, så det er virkelig en indsats, som batter noget.

Rottens største flyvende fjende er hornuglen. Dem bor der ikke mange af i Kolding Kommune. I stedet satser kommunen på at kunne lokke den mere almindelige natugle til at slå sig ned i de nye kasser i Odinsparken, hvor den vilde natur fik friere vilkår i 2017.

Ideen med Vild med vilje-projekterne er, at kommunen i højere grad lader naturen passe sig selv for at skabe flere og mere varierede leve-, yngle- og skjultesteder for en lang række planter, dyr og svampe. Det kan f.eks. ske ved, at græsset ikke bliver slået så tit, kvasbunker får lov at blive liggende, området afgræsses af får eller kvæg, døde træstammer bliver efterladt til naturligt forfald, osv. Initiativet skal skabe en mere varieret natur til glæde for de mange arter, som har det svært i vores moderne verden, men Vild med vilje skal også give os mennesker spændende oplevelser i naturen. 

”På en lang række parametre giver Vild Med Vilje rigtig god mening. Men det strider også lidt imod de anbefalinger, vi normalt kommer med, når vi hjælper folk med at forebygge rotter. Her slår vi på, at det er vigtigt at rydde op og holde bygninger frie for skjulesteder. De råd er svære at følge i de bynære naturområder, hvor vi satser på Vild med vilje. Her har vi i samarbejde med biologerne udviklet en alternativ strategi – nemlig at skabe bedre vilkår for rotternes naturlige fjender. På den måde kan vi forhåbentlig både få en mere rig natur og fortsætte bekæmpelsen af rotter uden brug af gift,” fortæller Birgitte Hansen.

Initiativtagerne håber, at uglerne bliver opmærksomme på de nye redekasser tids nok til, at der allerede i år kan komme ugleunger i Odinsparken.

 

 

 

Kolding Kommune på DenOffentlige.dk Kolding Kommune
Aktivitet: Artikler: 108 | Events: 1 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 08.04.21 Bæredygtighed
  Nu får svanemærket nyt fokus

  Mange producenter vil gerne være med til at reducere klimabelastningen og fremme en mere cirkulær økonomi, hvor vi bruger ressourcerne igen og igen. Svanemærkets nye krav til udemøbler, legeredskaber og parkudstyr er netop udarbejdet med dette for øje.

 • 08.04.21 Bæredygtighed
  Nyt innovationscenter skal fastholde Danmarks økologiske førertrøje

  Der er lang vej til at fordoble det økologiske areal i Danmark igen. Derfor skal fokus rettes på innovation og udvikling, og det skal et nyt innovationscenter hjælpe med. Minister mener, at det kan styrke konkurrenceevnen.

 • 31.03.21 Bæredygtighed
  Dyrevelfærden er en vigtig del af fremtidens bæredygtige landbrug

  Foråret er på vej og det betyder, at Økodag er nær. Det er festdagen, hvor de økologiske køer hopper ud på græs. Økodag er essensen af dyrevelfærd, men økologien skal blive ved med at udvikle sig. I Økologisk Landsforening arbejder vi med mange projekter, der skal højne dyrevelfærden for de økologiske dyr.

 • 31.03.21 Bæredygtighed
  Regeringen vil have mere ambitiøse mål for energisektoren i EU

  Når EU til sommer skal forhandle nye mål for energisektoren, vil regeringen arbejde for, at målene for vedvarende energi og energieffektivitet øges markant. Derfor går regeringen allerede nu i gang med arbejdet for at sikre opbakning blandt de øvrige EU-lande.

 • 29.03.21 Bæredygtighed
  Regeringen vil beskytte havets vilde natur

  19 områder i havet omkring Danmark bliver nu beskyttet, så vi går fra ca. 19 procent beskyttelse på havet til med de nye områder at beskytte ca. 30 procent. I 12 af områderne vil der for første gang være streng beskyttelse af livet i havet. Samtidig udpeges 6 nye fuglebeskyttelsesområder på mere end en million hektar