I 2007 blev der kun etableret undergrundscontainereved større etagebebyggelse, men siden 2011 har mange i tæt, lav bebyggelse ogsåfået øjnene op for fordelene ved undergrundscontainerne. Miljøtekniker Helle Jørgensen ved en firkantetundergrundscontainer.

Undergrundscontainere populære i Randers

Infrastruktur

29/07/2014 23:27

Nick Allentoft

I det første halvår af 2014 er der etableret flere undergrundscontainere i Randers Kommune end i hele 2013. Undergrundscontainerne er pænere og også billigere i drift end almindelige containere, og de løser mange steder et pladsproblem.

Der er nu i alt 686 undergrundscontainere i Randers Kommune. En undergrundscontainer syner ikke af meget, men under den synlige beholder gemmer sig en 3-5 kubikmeter stor skraldespand under jorden. Den tiltagende interesse skyldes sandsynligvis et stort prisfald på tømningen af undergrundscontainerne, udtaler miljøtekniker Helle Jørgensen fra Affaldskontoret:

”Undergrundscontainerne er en god løsning mange steder, fordi de løser mange af de problemer, almindelige containere kan give med tømning, pladsproblemer, lugtgener og lignende. Fordi vi nu har mange undergrundscontainere, har vi kunnet opnå en lavere pris på tømningen. Efter det seneste udbud i 2013 kunne vi sætte prisen på tømningen ned med 25 procent, og det har selvfølgelig inspireret endnu flere ejendomme til at etablere undergrundscontainere.”

 

Bedre miljø og arbejdsmiljøUndergrundscontainernes store fremgang glæder Helle Jørgensen, som godt kan forstå at mange ejendomme og rækkehuse vælger den nedgravede løsning.

 

”Undergrundscontainernes fordele er åbenlyse, hvor folk bor tæt sammen. Beholderne passer bedre ind i bybilledet end de traditionelle containere. De er pænere, fylder mindre og lugter ikke. Og så kan de tømmes med en almindelig kranbil.”

 

Især det med tømningen er noget, personalet på Affaldskontoret går op i.

 

”Undergrundscontainerne løser en række arbejdsmiljøproblemer”, forklarer Helle Jørgensen. ”Skraldemanden skal ikke flytte på andet end joystikket, der styrer kranen. Brosten og andet ujævnt underlag er ikke længere en hæmsko for et godt arbejdsmiljø.”

 

Som prikken over i’et er undergrundscontainerne også fremtidssikrede. De nye firkantede modeller giver nemlig mulighed for, at rummet til dagrenovation kan deles op i to, når Randers Kommune i 2016 begynder at indsamle organisk affald som madrester og lignende for sig.

Mest Læste

Annonce