I 2007 blev der kun etableret undergrundscontainereved større etagebebyggelse, men siden 2011 har mange i tæt, lav bebyggelse ogsåfået øjnene op for fordelene ved undergrundscontainerne. Miljøtekniker Helle Jørgensen ved en firkantetundergrundscontainer.

Undergrundscontainere populære

I det første halvår af 2014 er der etableret flere undergrundscontainere i Randers Kommune end i hele 2013. Undergrundscontainerne er pænere og også billigere i drift end almindelige containere, og de løser mange steder et pladsproblem.

Der er nu i alt 686 undergrundscontainere i Randers Kommune. En undergrundscontainer syner ikke af meget, men under den synlige beholder gemmer sig en 3-5 kubikmeter stor skraldespand under jorden. Den tiltagende interesse skyldes sandsynligvis et stort prisfald på tømningen af undergrundscontainerne, udtaler miljøtekniker Helle Jørgensen fra Affaldskontoret:


”Undergrundscontainerne er en god løsning mange steder, fordi de løser mange af de problemer, almindelige containere kan give med tømning, pladsproblemer, lugtgener og lignende. Fordi vi nu har mange undergrundscontainere, har vi kunnet opnå en lavere pris på tømningen. Efter det seneste udbud i 2013 kunne vi sætte prisen på tømningen ned med 25 procent, og det har selvfølgelig inspireret endnu flere ejendomme til at etablere undergrundscontainere.”

 

Bedre miljø og arbejdsmiljøUndergrundscontainernes store fremgang glæder Helle Jørgensen, som godt kan forstå at mange ejendomme og rækkehuse vælger den nedgravede løsning.

 

”Undergrundscontainernes fordele er åbenlyse, hvor folk bor tæt sammen. Beholderne passer bedre ind i bybilledet end de traditionelle containere. De er pænere, fylder mindre og lugter ikke. Og så kan de tømmes med en almindelig kranbil.”

 

Især det med tømningen er noget, personalet på Affaldskontoret går op i.

 

”Undergrundscontainerne løser en række arbejdsmiljøproblemer”, forklarer Helle Jørgensen. ”Skraldemanden skal ikke flytte på andet end joystikket, der styrer kranen. Brosten og andet ujævnt underlag er ikke længere en hæmsko for et godt arbejdsmiljø.”

 

Som prikken over i’et er undergrundscontainerne også fremtidssikrede. De nye firkantede modeller giver nemlig mulighed for, at rummet til dagrenovation kan deles op i to, når Randers Kommune i 2016 begynder at indsamle organisk affald som madrester og lignende for sig.

Emneord: Undergrundscontainere, Renovation, Pladsproblemer, Effektiviserings-stafetten
Randers Kommune på DenOffentlige.dk Randers Kommune
Aktivitet: Artikler: 146 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 22.09.20 Infrastruktur
  Stor skov på vej til fynboerne

  En ny skov, der er over tre gange større end Sprogø, skal ligge nordøst for Svendborg og er nu kommet ét spadestik nærmere. Skoven bliver et grønt og rekreativt åndehul for naturglade fynboere og beskytter samtidig det lokale drikkevand.

 • 09.09.20 Infrastruktur
  DSB vil give kompensation til kunder

  Pressemeddelelse: Efter regeringens seneste anbefalinger og tiltag gælder der i visse tilfælde særlige refunderingsregler.

 • 23.04.20 Infrastruktur
  Politisk aftale om grønne busser og klimasamarbejdsaftaler

  Regeringen, RV, SF, EL og ALT er enige en aftale, der udmønter 75 millioner kroner til grønne regionale busser, ligesom transportministeren skal indgå klimasamarbejdsaftaler om grøn kollektiv trafik med landets største kommuner. Begge tiltag skal være med til at accelerere den grønne omstilling af bustrafikken frem mod 2030.

 • 16.04.20 Infrastruktur
  Ny grøn erhvervsrabat på Storebælt

  For at tilskynde virksomhederne til at benytte de mest miljøvenlige køretøjer og for at forenkle erhvervsrabatterne på Storebæltsforbindelsen har et bredt politisk flertal (regeringen, RV, SF, V, DF, K og LA) besluttet at omlægge rabatterne, så der kun gives rabat ved brug af de mest miljøvenlige køretøjer.

 • 07.04.20 Infrastruktur
  Rigspolitiet: Første trin i enkontrolleret genåbning af det danske samfund

  Der tages nu hul på den første fase af en gradvis genåbning af det danske samfund. Rigspolitiet fortæller her, hvordan første trin af genåbningen kommer til at forløbe.