Undersøgelse bekræfter velfærdsillusionen: Vil vil gerne hjælpe men ved ikke hvordan

Sammenhængskraften i vores samfund er udfordret, mener Frivilligrådets formand Mads Roke Clausen efter ny undersøgelse peger på, at den enkelte borgere gerne vil gøre mere for andre, men ikke

I en ny undersøgelse spørger Frivilligrådet, om vi er blevet bedre eller dårligere til at tage os af hinanden? Og deltagernes svar er klart: 53 % svarer, at vi er blevet meget eller lidt dårligere til at tage os af hinanden, mens kun 15 % mener, at vi er blevet lidt eller meget bedre. 25 % mener, at det er uændret.

 

Mediefællesskabet DenOffentlige

DenOffentlige bliver skabt sammen med dig, der tager medansvar for samfundets udvikling. Vi kalder os for et mediefællesskab og du kan være med. Bliv medlem af fællesskabet og vær med til at præge samfundets udvikling gennem debat, videndeling, cases og nyheder. Kontakt os for at høre mere.

Du kan læse endnu mere om hvordan vi virker her.

”I en tid hvor antallet af danskere, der har brug for hjælp, er stigende, er det bekymrende, at danskerne oplever, at vi bliver mindre og mindre optaget af at hjælpe hinanden. Vi ved også, at antallet af timer danskerne bruger på frivilligt arbejde er faldende. Jeg synes derfor, at der er rigtig meget på spil her. Som jeg ser det, har det altid været en del af vores DNA her i Danmark – at vi tager os af hinanden, at vi er noget for hinanden, menneske til menneske og i fællesskaberne. Det skal vi altså kæmpe noget mere for at bevare,” siger Frivilligrådets formand Mads Roke Clausen.   

 

Vi har selv ansvar for at gøre mere

Mange føler ikke, at de selv gør nok for at hjælpe mennesker, der har det svært. Mindre end to ud af 10 svarer, at de gør nok, mens hele 69 % svarer, at de kun i nogen grad eller mindre grad gør nok, og 8 % at de slet ikke gør nok. 

På spørgsmålet om, hvad der står i vejen for, at kunne hjælpe mere, er det få, der peger pilen væk fra dem selv. Kun 16 % svarer, at det er det offentlige, der har ansvaret for at hjælpe og blot 7 % svarer, at de slet ikke har noget ansvar.

LÆS OGSÅ: Vi er ved at opgive den samfundsmodel vi holder så meget af

Der eksisterer altså en opfattelse om, at vi hver især har ansvar for at gøre en positiv forskel for dem, der har brug for det. Og heri gemmer sig et potentiale til at vende den negative udvikling, mener Frivilligrådets formand.

”Det er rigtig vigtigt, at vi ikke bare giver ansvaret for hinanden videre til det offentlige alene. Vi har brug for en stærk offentlig sektor, men der er mange sociale opgaver, som det offentlige ikke kan løfte. Sagsbehandleren på kommunen kan ikke være ven for den ensomme borger. Danskernes ansvarsfølelse for at hjælpe hinanden rummer derfor et enormt potentiale – nu mangler vi så bare at få det potentiale indfriet”, siger Mads Roke Clausen. 

 

Hvem og hvordan kan jeg hjælpe?

Men hvorfor hjælper man så ikke mere? Frivilligrådets undersøgelse peger på tre primære årsager. 23 % svarer, at de ikke møder nogen, der har det svært, 22 % at de ikke ved, hvordan de skal hjælpe og 22 % svarer, at de har for travlt. 

Ordstyrer eller inspirerende foredrag?

Nick Allentoft kan bookes som ordstyrer eller foredragsholder. Skriv til Nick.
Læs også hans bog Velfærdsillusionen. Findes som lydbog her, og som alm. bog her.  Hør uddrag og podcasts her.

”Når så mange svarer, at de ikke møder mennesker, der har det svært, er det for mig at se et udtryk for, at vores samfund er blevet mere opdelt - for der er ikke blevet færre mennesker, der har det svært. Tværtimod. Men der er brug for, at vi bliver bedre til at se de mennesker, der lever et andet liv end os selv og vores nærmeste omgangskreds. Og når vi har fået øje på dem, skal vi turde række ud til dem," siger Mads Roke Clausen.

Læs notat om undersøgelsen her.

 
Emneord: Frivilligrådet, Mads Roke Clausen, Velfærdsillusionen, Velfærdsstat eller velfærdssamfund, 191118
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også