Ung råber op efter Ørestad debat: Hallo, er der nogen voksne, som vil lytte til os?

Det er utroligt deprimerende at sidde tilbage, som ung, der er engageret i den offentlige debat, når man bliver talt så meget ned til. Prøv nu at lytte, skriver Jakob Skyggebjerg Kjær efter balladen om protester på Ørestad Gymnasium.

Vi unge har svært ved at blive hørt i den offentlige debat. Hver gang man stikker næsen frem, fordi man er utilfreds med en beslutning eller ringere vilkår, bliver man mødt af arrogance fra eksempelvis Martin Aagerup.

Prøv DenOffentlige

100.000 mennesker læser med hver måned. Skal du være den næste? 

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

Det er gratis 

Enten er man naiv, eller også er man forkælet. Sådan er det, ligegyldigt om debatten handler om klimaet, hvor man diskuterer om unge nu kan tillade sig at pjække fra skole for at demonstrere eller om fraværsreglerne i gymnasiet, hvor elever i den offentlige debat sidste år fik at vide, at de skulle tage sig sammen og lade være med at brokke sig over strammere kår.

LÆS OGSÅ: ENEVÆLDEN RUMSTERER PÅ BORGEN

Endnu et eksempel er demonstrationen på Ørestad Gymnasium, som er blevet blæst stort op, fordi der, vist nok, var en af de unge, som råbte ”luder” af vores Undervisningsminister Merete Riisager i en ellers meget velorkestreret protest. Her tager mediemøllen over af meningsdannere, forargede danskere og af journalister, som kan se en enorm lækker overskrift for sig. 

Hele sagens kerne forsvinder og i stedet for at diskutere, hvorfor eleverne demonstrerede, går debatten over og handler om tonen, rektorens handlinger, og hvor nederdrægtige eleverne har været. Fangede du deres budskab? For det handlede ellers om, at otte lærere måtte fyres grundet besparelser, og om at eleverne nægtede at være tal i regneark. Der danner sig en folkestemning mod de unge, som lynhurtigt bliver skåret over en kam, og man er åbenbart forkælede og nogle abekatte.

Det er utroligt deprimerende at sidde tilbage, som ung, der er engageret i den offentlige debat, når man bliver talt så meget ned til.

Unge har også en stemme

Formændene for SF Ungdom, Radikal Ungdom og Liberal Alliance Ungdom debatterede velfærd på DenOffentlige i 2016. 

Se temaside, der samler væsentlige indlæg og artikler i vores ungdomspolitiske debat. 

En total underkendelse af den indsats og den indstilling, som rigtig mange unge ligger for dagen, fra vi står op morgenen. Jeg tror, at de unge på Ørestad, ligesom alle os andre gymnasieelever – og vi er ikke så få – er enormt skuffede og svært frustrerede over, at vi uden tøven er fejet af banen endnu en gang.

Hvis det her fortsætter, så bliver svært at finde unge, der orker, at råbe ’de voksne’ op, når lokummet brænder. Drop nu den indstilling om, at unge ikke er nogen, man lytter til. Tal med os, og prøv – bare prøv – at se det fra vores perspektiv. Verden er under konstant forandring, og vi står med ansvaret for at samfundet hænger sammen også i fremtiden.

Jeg vil gerne opfordre til, at vi i højere grad taler om for eksempel følgende:

Hvilke forhold skal vi byde vores undervisere i det danske uddannelsessystem?

Er det rimelig forhold vi uddanner den fremtidige arbejdsstyrke under? 

Hvad er det generelt for nogle forhold, vi vil byde de kommende generationer? 

Vi har også ret til at være her, og vi har ret til at blive hørt. Husk venligst det næste gang unge tillader sig at demonstrere. Vi gør det faktisk ikke som forkælede møgunger, der ikke tager ansvar for eget liv. Vi gør det netop for at tage ansvar. For at råbe Jer voksne op! 

 

Emneord: Ungdomspolitisk debat, De Unge Politikere, Unge i arbejde, Uddannelser, Jakob Skyggebjerg Kjær, Debatkultur, 130319, Ørestad Gymnasium
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også

 • 01.04.20 Politik
  Nationalbanken: Coronavirus betyder stor men midlertidig nedgang i dansk økonomi

  Højkonjunkturen i dansk økonomi har fået en brat ende i begyndelsen af 2020. Udbruddet af coronavirus og de tiltag, der er foretaget for at inddæmme den, har betydet en kraftig nedgang i den økonomiske aktivitet. Nationalbanken har i en analyse opstillet tre scenarier, som viser, hvor hårdt den økonomiske aktivitet i Danmark kan blive ramt. Der er exceptionelt stor usikkerhed forbundet med disse scenarier.

 • 27.03.20 Politik
  Regeringen indgår aftaler med KL og Danske Regioner om tiltag som skal understøtte dansk økonomi

  Med aftalerne er der enighed om at fremrykke og gennemføre planlagte anlægsinvesteringer i 2020. Samtidig er der enighed om en række tiltag der skal medvirke til at afhjælpe likviditetsproblemer hos leverandører til det offentlige.

 • 20.03.20 Politik
  Lederne: Vigtig hjælpepakke til dansk erhvervsliv

  edernes Hovedorganisation roser den massive hjælpepakke til erhvervslivet, som alle partier i Folketinget er blevet enige om. Det er et meget stærkt signal om, at politikerne vil gøre meget for at hjælpe virksomhederne og lønmodtagerne så skånsomt som muligt gennem corona-krisen.

 • 09.04.19 Uddannelse
  COK investerer i nye uddannelser

  Med et overskud på knap 2 mio. kr. er COKs regnskab afsluttet og godkendt. COKs bestyrelse har valgt at anvende overskuddet på at udvikle nye uddannelsesforløb i samarbejde med landets kommuner.

 • 05.05.15 Politik
  Greve har knækket koden: De unge kommer i arbejde

  Indsatsen over for ledige unge i Greve ser ud til at være en succes. En af de unge er 21-årige Thomas Sølvmose Nielsen, der i dag er ansat som medarbejder i tømrerfirmaet Sten Jensen A/S i Karlslunde.