Unge rammes hårdest af stigende økonomisk ulighed

Velfærd

21/03/2014 11:34

De ældre bliver rigere og de yngre fattigere ifølge en ny analyse af danskernes indtjening.

Mens mange ældre har haft gyldne dage siden årtusindskiftet, er de unge i samme periode sat af det økonomiske tog.

Især danskere i 60'erne har haft stigninger i deres gennemsnitlige disponible indkomster på over 28 procent i løbet af de seneste 12 år. Det fremgår af en analyse, Ugebrevet A4 har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Det største fald i disponibel indkomst ses til gengæld hos de 20-24-årige, som har haft et fald på gennemsnitlig 6,4 procent.

Professor Bent Greve, Roskilde Universitet, der forsker i arbejdsmarkedet, kalder analysen endnu en illustration af den voksende ulighed.

- Danmark har historisk siden Anden Verdenskrig været et tiltagende lige land. Men den udvikling er der brudt med siden årtusindskiftet, hvor uligheden har været støt stigende, siger han til Ritzau.

- De skattereformer, vi har set de seneste 10-15 år, har stort set alle medvirket til højere ulighed, fordi de især tilgodeser folk med høje indkomster og stabile job i forhold til dem, der står udenfor arbejdsmarkedet, siger Greve.

Dermed bliver det også sværere at være ung.

- Selvom noget af forklaringen på indkomstudviklingen er, at en række unge læser længere end tidligere, og dermed tjener mindre, er der samtidig også en betydelig højere ungdomsarbejdsløshed end før.

- Mange med en længere uddannelse går også ret længe, før det lykkes dem at få et job.

Derfor er indsatsen for at stimulere væksten og efterspørgslen også den helt centrale opgave for politikerne, hvis de vil vende den voksende ulighed, mener professoren.

- Forholdet til arbejdsmarkedet er helt centralt for videre økonomiske muligheder. Så det er et helt afgørende parameter for at mindske den ulighed, vi ser i analysen, at det lykkes at få flere unge inkluderet varigt på arbejdsmarkedet, siger professor Bent Greve fra Roskilde Universitet.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce