Unge skal have nem adgang til dansk statsborgerskab

Lovforslag vil give statsborgerskab til unge, der har bestået folkeskolen og holdt sig fra kriminalitet.

Unge udlændinge, der er født og opvokset i Danmark, kan fra næste sommer automatisk få dansk statsborgerskab, hvis de har bestået folkeskolens afgangsprøve og holdt sig på den rette side af loven, skriver Berlingske.

Dermed undgår de unge at skulle igennem både danskprøve og statsborgerskabsprøve, før de kan modtage et dansk pas, fremgår det af et lovforslag, som regeringen sendte i høring i sidste måned.

Regeringen vil - hvis den unge lever op til en række krav - give den unge indfødsret alene ved at afgive en skriftlige erklæring.

Retsordfører og formand for Folketingets retsudvalg Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) regner med, at det endelige lovforslag vil blive fremsat efter jul.

- Det er en måde at anerkende de her børn og unge, der er født og opvokset i Danmark og føler sig lige så danske som alle andre børn og unge.

- Som led i integrationen er det et godt middel til give en belønning for at have været igennem skolesystemet og har klaret sig godt, siger hun til Berlingske.

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, forventer, at partiet er klar til at lægge stemmer til forslaget.

Hun ser dog med undren på kravet om, at unge skal have bestået folkeskolens afgangsprøve. Børn og unge bliver vel ikke mindre danske af, at de måske har haft indlæringsvanskeligheder eller haft problemer med at læse eller regne, mener hun.

Dansk Folkepartis udlændinge- og integrationsordfører, Martin Henriksen, ser kritisk på forslaget.

- Vi synes som udgangspunkt, at hvis man ønsker dansk statsborgerskab, skal man leve op til nogle krav, og der er også noget principielt i, at det er Folketinget, der tildeler statsborgerskab, og det ikke bare bliver en administrativ beslutning, siger han til Berlingske.

/ritzau/

 

Emneord: Statsborgerskab
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.01.21 Politik
  Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

  Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

 • 26.01.21 Politik
  Ny politisk aftale om social kontrol

  Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udmønter 40 millioner kroner afsat på finansloven til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Pengene skal blandt andet gå til etablering af nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • 22.01.21 Politik
  Danmark får ledende rolle frem mod FN`s topmøde om energi

  Danmark har fået en helt central rolle ved FNs generalforsamling til september. For første gang i 40 år har et FN-topmøde ’energi’ som hovedtema, og Danmark er blevet valgt som ’Global Theme Champion’ for netop energiområdet, når stats- og regeringsledere samles til et topmøde i New York om verdensmål 7 – bæredygtig energi til alle.

 • 15.01.21 Politik
  Skatteministeren skærper indsatsen mod organiseret svindel

  Skatteminister Morten Bødskov har netop fremsat et lovforslag, der skal give Skattestyrelsen stærkere værktøjer til at bekæmpe organiseret svindel.

 • 12.01.21 Politik
  Udviklingsministeren ude med ny udviklingspolitisk strategi

  Arbejdet med ny udviklingspolitisk strategi bliver nu igangsat. Den nye strategi skal efterfølge den nuværende ”Verden 2030”, som udløber i 2021.