Unge skal have nem adgang til dansk statsborgerskab

Lovforslag vil give statsborgerskab til unge, der har bestået folkeskolen og holdt sig fra kriminalitet.

Unge udlændinge, der er født og opvokset i Danmark, kan fra næste sommer automatisk få dansk statsborgerskab, hvis de har bestået folkeskolens afgangsprøve og holdt sig på den rette side af loven, skriver Berlingske.

Dermed undgår de unge at skulle igennem både danskprøve og statsborgerskabsprøve, før de kan modtage et dansk pas, fremgår det af et lovforslag, som regeringen sendte i høring i sidste måned.

Regeringen vil - hvis den unge lever op til en række krav - give den unge indfødsret alene ved at afgive en skriftlige erklæring.

Retsordfører og formand for Folketingets retsudvalg Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) regner med, at det endelige lovforslag vil blive fremsat efter jul.

- Det er en måde at anerkende de her børn og unge, der er født og opvokset i Danmark og føler sig lige så danske som alle andre børn og unge.

- Som led i integrationen er det et godt middel til give en belønning for at have været igennem skolesystemet og har klaret sig godt, siger hun til Berlingske.

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, forventer, at partiet er klar til at lægge stemmer til forslaget.

Hun ser dog med undren på kravet om, at unge skal have bestået folkeskolens afgangsprøve. Børn og unge bliver vel ikke mindre danske af, at de måske har haft indlæringsvanskeligheder eller haft problemer med at læse eller regne, mener hun.

Dansk Folkepartis udlændinge- og integrationsordfører, Martin Henriksen, ser kritisk på forslaget.

- Vi synes som udgangspunkt, at hvis man ønsker dansk statsborgerskab, skal man leve op til nogle krav, og der er også noget principielt i, at det er Folketinget, der tildeler statsborgerskab, og det ikke bare bliver en administrativ beslutning, siger han til Berlingske.

/ritzau/

 

Emneord: Statsborgerskab
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.