Uran-udvinding i Grønland tvinger til samarbejde

Ophævelse af den grønlandske nultolerance for udvinding af uran vil medføre et tættere samarbejde med Danmark.

Når Grønlands Landsting, Inatsisartut, tirsdag tager hul på førstebehandlingen af ophævelsen af den såkaldte nultolerance for udvinding af uran, har politikerne haft mulighed for at gennemlæse endnu en rapport om emnet. Den fraråder enegang.

Emnet er glohedt i Grønland, hvor diskussionerne for og imod en ophævelse af 34 års nultolerance-politik diskuteres på alle niveauer i samfundet. En folkeafstemning om spørgsmålet kommer dog ikke på tale inden afstemningen i Inatsisartut 24. oktober.

Af konklusionen i "Rapport om udvinding og eksport af uran", der er bestilt af den danske regering og Grønlands forrige regering, fremgår det, at man bør enes om en samarbejdsaftale, på trods af uenighed på en række områder.

En eventuel grønlandsk udvinding og eksport af uran vil uvilkårligt - selv om Grønlands Selvstyre i 2010 overtog ansvaret for råstofområdet - komme i karambolage med Rigsfællesskabets udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitik, der styres af Danmark.

Uranarbejdsgruppen, som har udarbejdet uranrapporten, anbefaler at Danmark og Grønland i tilfælde af en ophævelse af nultolerancen indgår en samarbejdsaftale, der på bedste vis er i overensstemmelse med rigets samlede interesser.

Med andre ord anbefales det, at Grønland ikke går enegang i denne sag, men allierer sig med Danmark om at løse den række af udfordringer, der vil opstå i forhold til det internationale samfund med lovgivning og regulativer ved udvinding og eksport af uran.

Både statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og formand for Grønlands selvstyre, Naalakkersuisut, Aleqa Hammond, er enige om, at samarbejdet er nødvendigt, men også at de har et forskelligt syn på de retslige rammer for Grønlands aktiviteter på området.

De aktuelle rapport kommer få uger efter, at en rapport fra advokatfirmaet Lett konkluderede, at Danmark ikke havde lovlig ret til at hindre Grønland i at udvinde og eksportere uran til fredelige formål. Men også Lett-rapporten opfordrede til samarbejde.

/ritzau/

 

Emneord: Grønland, Uran, Nultolerance-politik, Helle Thorning-Schmidt, Aleqa Hammond, Lett-rapporten
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.01.21 Politik
  Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

  Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

 • 26.01.21 Politik
  Ny politisk aftale om social kontrol

  Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udmønter 40 millioner kroner afsat på finansloven til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Pengene skal blandt andet gå til etablering af nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • 03.11.14 Politik
  Skattesagskommissionen har afgivet beretning

  Kommissionen til undersøgelse af sagen om behandlingen af Helle Thorning-Schmidts og Stephen Kinnocks skattesag har i dag afgivet beretning til justitsministeren.

 • 07.10.14 Politik
  DOKUMENTATION: Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale

  Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved Folketingets åbning den 7. oktober 2014

 • 26.02.13 Politik
  FAKTA: Det står i regeringens vækstplan

  Lavere selskabsskat og flere penge til boligrenovering er nogle af elementerne i regeringens vifte af forslag. Regeringen har tirsdag formiddag præsenteret en samlet plan for at fastholde og skabe nye private job samt øge danske virksomheders konkurrenceevne.