Urimelig arbejdspukkel venter, når jobcentrene åbner

En halv million samtaler. Det er hvad der venter de ansatte i landets jobcentre, der åbner i an blanding af hastværk og usikkerhed, lyder det fra HK, der bl.a. organiserer ansatte i jobcentrene.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har netop udsendt en bekendtgørelse om genåbning af jobcentrene, der allerede fra i dag kan genoptage det fysiske arbejde vest for Storebælt, mens indsatsen fortsætter digitalt øst for Storebælt.  I HK, der organiserer hovedparten af de ansatte i beskæftigelsesindsatsen, tager man imod bekendtgørelsen med blandede følelser.

"Altså, helt grundlæggende er det jo godt, at vi kan komme i gang med at formidle job til vores ledige kollegaer. Men jeg er bekymret for, at hastværket med at få åbnet beskæftigelsesindsatsen risikerer at gå ud over både de ledige og sagsbehandlerne i kommuner og a-kasser. Der skal holdes flere end 500.000 samtaler inden sommeren er gået for at leve op til lovkravet. Det er et enormt pres at sætte jobcentre og a-kasser under, og dem der betaler prisen er i sidste ende de ledige," siger næstformand i HK, Martin Rasmussen.

I HK Kommunal er næstformand, Mads Samsing, også særligt opmærksom på de ansatte på jobcentrene landet over.

"Vores medlemmer i jobcentrene er selvfølgelig ivrige efter at komme tilbage på deres arbejdsplads og give borgere og virksomheder den bedst mulige hjælp. Men det skal også hænge sammen. Derudover har vi behov for, at det står tindrende klart, hvordan reglerne om undtagelse fra rådighedskravet for personer i risikogruppen, skal administreres. Det er ikke noget, der skal tages i klagesystemet med flere måneders forsinkelse," siger Mads Samsing.

Der skal prioriteres i indsatsen

Genåbningen af beskæftigelsesindsatsen giver dog, ifølge HK, en unik mulighed for at fokusere indsatsen den kommende tid.

"Det vil være oplagt at sætte ekstra ind over for dem, der nærmer sig enden på deres to-årige dagpengeperiode. Hvis det stod til os, bør ingen falde ud af dagpengene i 2020. Samtidig skal de ledige ikke spilde tiden, men få mulighed for at uddanne sig, mens de sørger næste job. Der skal skrues kraftigt op på mulighederne og flere skal have lov at tage imod uddannelse," udtaler Martin Rasmussen.

Næstformand i HK Kommunal, Mads Samsing, har også en appel til regeringen

"Giv medarbejderne friere hænder til at foretage opfølgning ud fra en faglig vurdering af, hvad der giver bedst mening for den enkelte. Der er for eksempel rigtig gode erfaringer med telefonisk og digital kontakt under den delvise suspension. Det bør der fortsat være mulighed for også efter den 1. oktober. Både for borgernes skyld og for medarbejdernes," lyder det fra Mads Samsing.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Kommunalt
  Albertslund Kommune har ansat ny kommunaldirektør

  Albertslund Kommune har ansat Henrik Harder som ny kommunaldirektør. Han kommer fra en stilling som kommunaldirektør i Dragør Kommune og tiltræder stillingen i Albertslund den 1.august

 • 25.06.21 Kommunalt
  Kommunerne kan få store gevinster ud af corona-krisen

  Der er mange gode erfaringer fra corona-krisen på sundheds- og ældreområdet, viser en ny rapport fra VIVE. Kommunerne kan få store gevinster ud af at arbejde systematisk med at fastholde og videreudvikle de positive erfaringer, de har gjort sig lokalt, mener formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA Torben Hollmann.

 • 24.06.21 Kommunalt
  Første gang i 50 år: Særlig fisk fundet i dansk å

  For første gang i over 50 år er der fundet unger af den hvidfinnede ferskvandsulk. Det er sket i Susåen, hvor moder-fiskene blev sat ud for tre år siden efter at være importeret fra Sverige. Ulken er en del af et naturgenopretningsprojekt, der skal sikre bevarelsen af den tykskallede malermusling, hvis unger er afhængige af at kunne sætter sig på ulkens gælder.

 • 18.06.21 Kommunalt
  Dansk kommune ude med nyt initiativ: Nu bliver arbejdstiden røgfri

  Gældende fra 1. oktober bliver arbejdstiden røgfri for alle ansatte i Aabenraa Kommune.

 • 10.06.21 Kommunalt
  Nu kan sogn genåbne

  Dagens corona-tal fra Statens Serum Institut, viser, at Gellerup Sogn kan genåbne fra og med i morgen torsdag 10. juni 2021, da incidensen de seneste syv dage i træk har ligget under 600. Sognet har dog fortsat en høj positivprocent, som kan indikere, der er et relativt højt smittetryk i området - situationen følges derfor tæt, og særlige indsatser fastholdes.