Uro i FNs klimaprogram: Norsk chef trækker sig

Den norske leder af FN's klimaprogram, Unep, trækker sig efter skandale om misbrug af rejsemidler.

Nordmanden Erik Solheim trækker sig som leder af FN's miljøprogram, Unep, efter stor kritik af hans rejsevaner og brug af FN-midler. Det oplyser han til til den norske avis Dagens Næringsliv.

Erik Solheim har fået kritik for misbrug af embedsmidler, siden en revision af hans udgifter som Unep-chef blev udgivet.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har Erik Solheim rejst 529 ud af 668 dage i jobbet. Det har ført udgifter for over 3,2 millioner danske kroner med sig. Udgifter FN har betalt.

Den britiske avis The Guardian erfarer, at Erik Solheim er blevet bedt om at trække sig af FN's generalsekretær, António Guterres.

Bæredygtighed på DenOffentlige

Vi samler de væsentlige historier om bæredygtig omstilling her.

Ifølge den britiske avis er afsløringerne af nordmandens forbrug af FN-midler blevet mødt med chok hos klimaorganisationer. En klimaforsker har til The Guardian kaldt det for "sjofelt CO2-hykleri".

Til Dagens Næringsliv siger Erik Solheim selv, at han "er blevet enig" med generalsekretæren om sin opsigelse.

Ud over at revisionen kritiserer klimabelastningen fra hans flyrejser, sætter den også et spørgsmålstegn ved, om alle rejserne har været i forbindelse med arbejdet som chef for Unep.

Ifølge Solheim er revisionen af hans udgifter "fuld af fejl". Han siger samtidig, at revisionen hænger sammen med hans politiske idéer.

- Revisionsrapporten kom som en reaktion på, at jeg var den ledende reformator i FN. Mange var imod reformer og bidrog til at denne rapport blev udgivet, siger han til Dagens Næringsliv.

Ifølge det norske nyhedsbureau NTB har Solheim dog betalt et beløb, der svarer til 38.000 danske kroner, tilbage til Unep.

NTB henviser også til tidligere artikler fra The Guardian, der beskriver, at Unep som følge af revisionen af Solheims udgifter har mistet bidrag fra flere lande herunder Danmark og Sverige.

De manglende bidrag har angiveligt bragt Unep på randen af økonomisk krise.

/ritzau/

Emneord: UNEP, FN, 211118, Erik Solheim
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også