Vælgerne er dødtrætte af debatniveauet i valgkampen

Tonen mellem politikerne er præget af mangel på respekt, mener størstedelen af danskerne.

Politikerne er respektløse, de laver urimelige angreb på modstanderen og fører negative kampagner mod de andre partier. Sådan siger et markant flertal af vælgerne i en ny måling, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Jyllands-Posten.

Blandt de adspurgte mener otte af ti, at tonen mellem politikerne i valgkampen ikke er præget af gensidig respekt. Herudover siger syv af ti, at politikerne tit gør brug af urimelige personangreb.

Professor og valgforsker Rune Stubager, Aarhus Universitet, konstaterer, at tilliden til politikerne generelt er faldende.

- Denne måling tegner et ret forstemmende billede, for det tyder på, at valgkampen skaber en endnu større afstand mellem politikere og befolkning, siger han.

68 procent af de adspurgte mener, at partiernes kampagner mest er præget af negative budskaber om de andre.


Christian Kock, professor i retorik ved Københavns Universitet, mener, at debatniveauet i dansk politik giver folk politikerlede. 

Men han mener ikke, at niveauet er værre ved dette valg end de foregående. Til gengæld er vælgerne blevet mere trætte af, at politikerne går til angreb på hinanden. 

- Måske virker det som en peptalk over for de kernevælgere, der er overbevist i forvejen, men mudderkastningen virker negativt på tvivlere og negativt på modstandere, siger han.

Formanden for Folketinget, Mogens Lykketoft (S), er ikke overbevist om, at tonen er blevet skarpere.

- Bedømmelsen fra vælgerne er en smule hård. Det er meget skarpe modsætninger, der bliver præsenteret i en valgkamp, og de to statsministerkandidater kæmper en indædt kamp. Det er et skæbnevalg for dem begge, siger han til Jyllands-Posten.

Emneord: Partilederdebat, Debat, FV2015, Tillidskrise, Politikerlede
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 17.06.15 Politik
  Sundhedsudgifter løber løbsk for 1,2 mia. kr

  Sundhedsområdet står til at blive den store vinder efter valget. Men det skal gå hånd i hånd med bedre styring, siger rådmand Jette Skive, der vil have et opgør med kommunernes manglende mulighed for at styre økonomien på sundhedsområdet.

 • 15.06.15 Politik
  Danmark i balance – Husk fundamentet

  Det nordjyske Kommunekontaktråd, KKR Nordjylland, har sendt et åbent brev til de nordjyske folketingspolitikere. "Husk fundamentet" lyder budskabet.

 • 12.06.15 Politik
  Verdens vådeste valgmøde i Greve Svømmehal

  Tirsdag den 16. juni kan du møde de lokale toppolitikere til en sund, skarp og sjov debat i Greve Svømmehal. Alle er meget velkomne, og der er gratis adgang.

 • 04.06.15 Politik
  Dårligt arbejdsmiljø koster samfundet over 60 mia. om året

  60-80 mia. kr. – eller mindst halvanden Storebæltsbro i nutidskroner. Hvert år. Så meget koster dårligt arbejdsmiljø samfundet. Det anslår FTF og LO på baggrund af tal fra EU-kommissionen. Politikerne må forholde sig til det store beløb i valgkampen, mener de to hovedorganisationer.

 • 28.05.15 Politik
  Valgkampen flyver ind til Folkemødet

  Folkemødet sætter i samarbejde med Danish Air Transport alle sejl til for at få bragt selve valgkampen til Bornholm – og tilbyder at skræddersy afgange til folketingskandidaterne og politiske journalister fra hele landet