Statsminister Erna Solberg satser på at forny sit mandat. Men valget er tæt.

Valg i Norge: Fire ting der er værd at vide

Nordmændenes stemmer betyder ekstremt meget, når der mandag er valg til Stortinget i Norge.

Når nordmændene mandag går til valg, er det svært at spå om udfaldet. Søndag er nogle nordmænd også begyndt at stemme. Meningsmålinger peger på tæt løb, men med et lille tip til den siddende borgerlige regering.

Søndag er det kommet frem, at Arbeiderpartiet har sendt 500.000 sms'er til nordmænd med en opfodring om at stemme på partiet.

Her er fire ting, der er værd at vide om valget til det norske parlament, Stortinget.


1. Få hundrede stemmer kan afgøre valget.

Nordmændenes stemmer betyder mere end nogensinde før. For de to blokke ligger meget tæt i meningsmålingerne, og flere partier ligger og vipper omkring spærregrænsen, der i Norge er på fire procent af stemmerne.

Derfor kan nogle få hundrede stemmer afgøre, om det bliver den rødgrønne eller den blå blok, der løber med sejren.

2. De små partier spiller nøgleroller.

I det norske Storting er der otte partier, hvoraf ingen står til at få over halvdelen af stemmerne alene. Derfor er støttepartierne afgørende for, hvem der løber med regeringsmagten.

De to største partier er Høyre, som statsminister Erna Solberg er formand for, og Arbeiderpartiet, som Jonas Gahr Støre leder.

Høyre har de seneste fire år dannet regering med det indvandringskritiske Fremskrittspartiet med støtte fra Kristelig Folkeparti (KrF) og Venstre.

I oppositionen har Arbeiderpartiet støtte fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

Det ottende parti er Miljøpartiet De Grønne (MDG). Det erklærer sig selv for uafhængigt og parat til at forhandle med begge blokke. Dog nægter MDG at støtte en regering med Fremskrittspartiet.

3. Solberg ses som den mest folkelige statsministerkandidat.

Statsminister Erna Solberg bliver betragtet som den mest glade og folkelige partileder, viser en måling foretaget af Norstat.

Oppositionsleder Jonas Gahr Støre anses også som folkelig - men ikke i lige så høj grad som sin konkurrent.

Han bliver til gengæld opfattet som elitær af over hver femte adspurgte. Og det er mere end alle de andre partiledere. 

Fremskrittspartiets leder, Siv Jensen, er den partileder, som af flest bliver kategoriseret som aggressiv. Hver tredje opfatter hende som egoistisk, og hver fjerde svarer, at hun fremstår sur.

4. Nordmændene går til valg i økonomiske opsvingstider.

Norge, der er den største olieproducent i det vestlige Europa, har haft økonomisk vækst i årets to første kvartaler, mens arbejdsløsheden falder. I juni var den på 4,3 procent.

Fremgangen kommer, efter at landet blev ramt af faldende oliepriser.

Som modsvar har regeringen blandt andet givet skattelettelser på over 21 milliarder norske kroner.

Det har fået kritikere til at beskylde regeringen for at bruge for mange penge af Norges store opsparing.

Kilder: NTB, Aftenposten og AFP. 

/ritzau/

Emneord: Parlamentsvalg, Norge
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.01.21 Politik
  Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

  Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

 • 26.01.21 Politik
  Ny politisk aftale om social kontrol

  Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udmønter 40 millioner kroner afsat på finansloven til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Pengene skal blandt andet gå til etablering af nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • 22.01.21 Politik
  Danmark får ledende rolle frem mod FN`s topmøde om energi

  Danmark har fået en helt central rolle ved FNs generalforsamling til september. For første gang i 40 år har et FN-topmøde ’energi’ som hovedtema, og Danmark er blevet valgt som ’Global Theme Champion’ for netop energiområdet, når stats- og regeringsledere samles til et topmøde i New York om verdensmål 7 – bæredygtig energi til alle.

 • 15.01.21 Politik
  Skatteministeren skærper indsatsen mod organiseret svindel

  Skatteminister Morten Bødskov har netop fremsat et lovforslag, der skal give Skattestyrelsen stærkere værktøjer til at bekæmpe organiseret svindel.

 • 12.01.21 Politik
  Udviklingsministeren ude med ny udviklingspolitisk strategi

  Arbejdet med ny udviklingspolitisk strategi bliver nu igangsat. Den nye strategi skal efterfølge den nuværende ”Verden 2030”, som udløber i 2021.